NOS en RTL Nieuws: komende weken moeten clubs weer in lege stadions voetballen

NOS en RTL Nieuws: komende weken moeten clubs weer in lege stadions voetballen

12-11-2021 06:36 Laatste update: 06:46
377

De komende drie weken worden alle wedstrijden in het betaald voetbal weer in lege stadions gespeeld, melden de NOS en RTL Nieuws. Dat heeft alles te maken met de nieuwe 'gedeeltelijke lockdown' die vrijdagavond aangekondigd gaat worden.

Het demissionaire kabinet maakt vrijdagavond bekend dat Nederland de komende drie weken in een 'gedeeltelijke lockdown' gaat. Dat heeft ook grote gevolgen voor het betaald voetbal. Grote sportwedstrijden mogen wel nog doorgaan, maar zonder publiek. Concreet betekent dit dat het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noorwegen al in een lege Kuip gespeeld zal worden, net als de komende Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden.

Zoals het er nu naar uitziet, moeten Eredivisie-speelronde dertien, veertien en vijftien achter gesloten deuren worden afgewerkt. In die periode staan duels als PSV-Vitesse, FC Twente-Feyenoord, Ajax-Willem II en Vitesse-AZ op het programma. Als de lockdown beperkt blijft tot drie weken, worden De Klassieker en de topper tussen Ajax en AZ wél met fans in het stadion gespeeld.

Vorig seizoen moesten vrijwel alle wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie al achter gesloten deuren afgewerkt worden vanwege het coronavirus. Dat zorgde voor onvrede bij clubs en supporters. In deze voetbaljaargang mochten de stadions voor het eerst sinds de pandemie weer helemaal gevuld worden. Dat heeft in totaal niet langer dan twee maanden geduurd.

De KNVB reageerde donderdag al met vooruitziende blik op het opnieuw voetballen in lege stadions. "Eventuele beperkende maatregelen voor stadionbezoek zullen weinig effect hebben op de besmettingscijfers. Het kan zelfs een negatief effect hebben omdat mensen elkaar thuis gaan opzoeken om voetbal te kijken zonder controles", zei een woordvoerder onder meer.