Heitinga denkt aan Van Gaal en Adriaanse: 'Discipline en Ajax-filosofie'

Heitinga denkt aan Van Gaal en Adriaanse: 'Discipline en Ajax-filosofie'

12-12-2021 10:15
54

John Heitinga denkt dat hij gedurende zijn carrière van al zijn coaches wel wat heeft opgestoken. De 38-jarige oud-international zet bij Jong Ajax zijn eerste stappen als trainer in het betaald voetbal.

"Ik ben blij met de kans die ik krijg van Ajax", zegt Heitinga tegen de NOS. "Ik vind het een enorme uitdaging. Er wordt veel van je gevraagd. Ook met deze generatie waar ik mee te maken heb. Je probeert in hun taal te praten. De besprekingen zijn allemaal heel kort. En het allerbelangrijkste: duidelijkheid."

Wedden

Meer odds

Heitinga is veel bezig met de relatie met zijn spelers. "Beetje Van Gaals? Dat weet ik niet. Van elke trainer die ik heb meegemaakt pik ik wat van op. Als ik aan Van Gaal denk, denk ik ook aan Co Adriaanse, die mij liet debuteren. Trainers die de discipline hoog hebben zitten en denken vanuit de Ajax-filosofie."

"Hoe we nu met de backs spelen, zo speelde Ajax vroeger met een inschuivende laatste man om een extra mannetje op het middenveld te creëren", vervolgt de voormalig verdediger. "Toen was onder andere Co iemand die altijd met lef en initiatief ervoor zorgde dat je de baas bent op het veld. Positiespel was toen ook al heel belangrijk."

Heitinga heeft de ambitie om in de Eredivisie aan de slag te gaan, maar wil zich eerst verder ontwikkelen. "Ik ben 38, ik sta nu als eerste jaar als hoofdtrainer van Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Ik geniet van de samenwerking met de staf en de spelers. Op dit moment ben ik als jonge trainer in een geweldige positie, waar je ook fouten kan en mag maken."