FIFA en Qatar willen opheldering over Van Gaal: 'Nu moeten wij briefje schrijven'

FIFA en Qatar willen opheldering over Van Gaal: 'Nu moeten wij briefje schrijven'

29-03-2022 07:15
68

De KNVB moet 'door het stof' bij de FIFA en WK-organisator Qatar na de uitspraken van Louis van Gaal, zo stelt De Telegraaf. De bond heeft een brief geschreven om de uitspraken van de bondscoach te duiden.

De uitspraken van Van Gaal over het WK in Qatar gingen vorige week de wereld over. De trainer van het Nederlands elftal oordeelde onder meer dat het 'belachelijk' is om het eindtoernooi in de oliestaat te houden. "Dat is ook tactiek, hoe ik het zei. Ik denk over alles na", reageerde hij maandag op de persconferentie. "Ik heb in het verleden al dezelfde vraag met hetzelfde antwoord gegeven. Dat is wel weer een tijd terug en je moet jezelf niet herhalen."

Wedden

Meer odds

"Ik wil er nu niet al te veel over zeggen, want andere organisaties moeten dat doen", gaat Van Gaal verder. "Wat heeft het nou voor zin om één trainer te laten roepen wat hij denkt. Er is wel veel stennis geweest. De tactiek was dat ik er niet meer veel over wilde zeggen, omdat het de Nederlandse houding en hoe ze het willen oplossen schaadt. Nu moeten wij weer een briefje schrijven naar de organisatie en ze moeten mij heel houden en hen heel houden. Dat is politiek. Nu zeg ik weer veel te veel, maar ik heb wel gelijk."

Dat 'briefje' is bestemd voor de FIFA en Qatar, die zelf contact opnamen met Zeist. "Zij stuurden ons wat vragen naar aanleiding van de uitspraken van Louis", verklaart secretaris-generaal Gijs de Jong in het Algemeen Dagblad. "Daar hebben wij op geantwoord. Veel spannender is 't niet." De bestuurder kreeg de felle uithaal ook mee. "Nee hoor, daar schrik ik echt niet van. Louis is Louis, dat weet iedereen, en hij mag zeggen wat hij wil. Dat geldt voor de spelers precies zo."

Een delegatie van de KNVB vliegt spoedig naar Doha, maar De Jong verwacht geen problemen. "Nee hoor. We gaan over alles gewoon in gesprek, ook hierover. We zullen ook uitleggen dat het onderdeel is van de Nederlandse cultuur: een scherp debat voeren, soms met heel uitgesproken standpunten, met open vizier. Dat is onze manier van discussiëren, en Louis is daar duidelijk een exponent van."