Ajax overtuigt niet in Groningen, maar blijft na curieuze extra tijd op titelkoers

02-04-2022 18:31
319

Ajax heeft het opnieuw niet cadeau gekregen, maar blijft op titelkoers. De Eredivisie-koploper kwam bij FC Groningen op achterstand, maar heeft zijn vierde competitieduel op rij gewonnen: een in de blessuretijd van de eerste helft gegeven penalty bleek doorslaggevend.

Ajax begon zonder Lisandro Martínez en de geschorste Antony en stuitte op een fel jagend FC Groningen. De thuisploeg had mazzel dat een dwarrelbal van Steven Berghuis tegen de lat eindigde, maar sloeg bij zijn eerste kans direct toe. Paulos Abraham zette de aanval op en Jörgen Strand Larsen vond vanaf zestien meter de bovenhoek: 1-0.

Het antwoord van Ajax liet op zich wachten, maar in de extra tijd van de eerste helft kwam de wedstrijd volledig op zijn kop te staan. Eerst kwam Davy Klaassen na een assist van Dusan Tadic vrij voor Peter Leeuwenburgh te staan, met de 1-1 tot gevolg, daarna maakte Damil Dankerlui hands. Arbiter Bas Nijhuis leek in eerste instantie voor rust te fluiten, maar keek op aanraden van de VAR de beelden terug en wees naar de stip: de uitgefloten Tadic nam revanche op de aanhang van zijn oude club en schoot de 1-2 binnen.

Ook met deze voorsprong was Ajax er nog lang niet. Steven Berghuis verzuimde nog een fout van Leeuwenburgh af te straffen, maar aan de andere kant voorkwam Andre Onana dat Strand Larsen zijn tweede van de middag maakte. De doelman uit Kameroen moest ook nog gestrekt gaan na een vrije trap van Laros Duarte. Ajax drong niet meer aan, neutraliseerde de wedstrijd in de slotfase en counterde in de extra tijd naar 1-3 via Berghuis.

Na 28 van de 34 speelrondes staat de regerend landskampioen vijf punten voor op PSV, dat later op de zaterdag echter nog in actie komt tegen nummer vier FC Twente. Sparta is op zaterdag 9 april de volgende tegenstander voor de Amsterdammers, terwijl nummer acht FC Groningen toe kan werken naar de derby tegen sc Heerenveen.