Yilmaz kreeg aanbiedingen uit zeven competities: 'Je maakt een grapje, zei Botman'

Yilmaz kreeg aanbiedingen uit zeven competities: 'Je maakt een grapje, zei Botman'

20-07-2022 07:43
28

De net 37 jaar oud geworden Burak Yilmaz gaat bij Fortuna Sittard aan de slag en zorgt daarmee voor de meest opvallende Eredivisie-transfer van de zomer. In gesprek met Voetbal International doet hij nog één keer zijn verhaal.

De 77-voudig international van Turkije kent Fortuna-eigenaar Isitan Gün en diens rechterhand Ogan Tarhan persoonlijk en volgt Fortuna al langer. Vorig seizoen zag hij hoe de Limburgers in de laatste speelronde tegen NEC handhaving bewerkstelligden. "Die laatste speeldag vorig seizoen, pff… Ik zat in Frankrijk (waar hij uitkwam voor Lille OSC, red.) en volgde alles via internet. Echt, ik zat helemaal in spanning en was heel opgelucht toen Fortuna het net had gered", vertelt Yilmaz.

De contacten met Gün en Tarhan waren er toen al, maar werden steeds serieuzer. "Een paar maanden geleden veranderde hun toon. Alsjeblieft, kom naar Fortuna. Hier heb je een rustig leven, Nederland is prettig, Maastricht een mooie stad, je gezin zal het goed hebben." Tijdens een gesprek bij Yilmaz thuis raakte de routinier ook overtuigd. "Isitan en Ogan zetten me niet onder druk, legden hun plannen rustig en duidelijk uit, spiegelden me voor dat ik later eventueel technisch directeur of trainer kan worden. Oké, zei ik. Jullie zijn als familie voor me. Met jullie wil ik de toekomst in."

Heel wat clubs visten daardoor achter het net. "Ik had aanbiedingen uit Saudi-Arabië, Dubai, de Amerikaanse MLS, Italië, Turkije, Griekenland en het Engelse Championship. Bij andere clubs kon ik veel meer geld verdienen. Maar dit is mijn keuze en daar sta ik volledig achter. Iedereen was stomverbaasd, maar dat maakt me niets uit." Ook oud-ploeggenoten Wesley Sneijder en Sven Botman hadden het niet aan zien komen. "Kom nou, zei hij, je maakt een grapje. Een monster trouwens, Sven. Kwam als grote onbekende binnen bij Lille, maar wat een verdediger is hij geworden. Hij hoort in jullie nationale elftal."