Waarom Sávio niet, en Vaessen en Kramer wél worden onderzocht door KNVB

Waarom Sávio niet, en Vaessen en Kramer wél worden onderzocht door KNVB

13-09-2022 13:35
285

Tim van Duijn

Woest zijn ze bij RKC Waalwijk. Niet alleen verloor de ploeg van trainer Joseph Oosting in de dying seconds van PSV, ook moeten twee spelers vrezen voor een schorsing. Michiel Kramer en Etiënne Vaessen lieten na afloop geen spaan heel van de arbitrage - en scheidsrechter Serdar Gözübüyük in het bijzonder. De situatie-Sávio wordt dan weer níet bestraft.

In de slotfase van het duel tussen PSV en RKC ging het mis, nadat RKC-verdediger Hans Mulder Xavi Simons op het hoofd raakte bij het wegwerken van de bal. Gözübüyük wees resoluut naar de stip, Cody Gakpo schoot raak en RKC verloor de wedstrijd.

Kramer kreeg direct na de wedstrijd een microfoon van ESPN onder zijn neus en maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij noemde het een 'topclubpenalty', 'een regelrechte schande' en 'een goedmakertje' omdat Gözübüyük vorig jaar een strafschop gaf aan Feyenoord, waardoor PSV geen kampioen meer kon worden. Ook Vaessen ging los, maar beide spelers lijken hun uitspraken als een boemerang in het gezicht terug te krijgen. De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart.

"Het is gevaarlijk spel", zegt voormalig scheidsrechter Dick Jol over het incident. "Als hij (Mulder, red.) hem niet raakt is het een indirecte vrije trap vanwege gevaarlijk spel, maar de speler is hier geraakt. Dan is het gewoon een strafschop, want er is contact. Het heeft niets te maken met dat een scheidsrechter niet op het juiste moment ingrijpt of bevooroordeeld is. Het is een overtreding, dit zijn nou eenmaal de regels."

Waarom zijn Kramer en Vaessen mogelijk wel de klos en Sávio, die tijdens het opstootje Vaessen opzocht en een vuistslag uit leek te delen, niet? Volgens de KNVB 'omdat dat in principe tijdens de wedstrijd is beoordeeld door de scheidsrechter en VAR.' "Het is dan niet beoordeeld als een slaande beweging, maar het is meer een duw. Ze moeten dan honderd procent zeker zijn voor een speler schuldig wordt bevonden", verklaart Jol.