Makkelie pareert FC Groningen-kritiek: 'Onstuimig en roekeloos'

Makkelie pareert FC Groningen-kritiek: 'Onstuimig en roekeloos'

17-09-2022 22:33
79

Danny Makkelie staat achter zijn beslissing om Sparta in de slotfase van het duel met FC Groningen een strafschop te geven. De scheidsrechter legde de bal op de stip, nadat Tobias Lauritsen over het been van Mike te Wierik viel.

"Vanuit mijn positie zag ik dat er licht contact was", reageert Makkelie na afloop bij ESPN. "Te Wierik kwam er redelijk onstuimig inglijden, op hoge snelheid en met het been omhoog. De Sparta-speler probeerde de tackle nog te ontwijken en raakte vervolgens uit balans. Dan is het voor mij een strafschop."

Makkelie werd nog wel naar het scherm geroepen door de VAR, maar ook de beelden brachten hem niet op andere gedachten. "De VAR gaf aan dat hij twijfel had of het zwaar genoeg was voor een strafschop. Ik kon uit de beelden niet opmaken dat er geen contact was geweest. Dan moet ik bij mijn beslissing blijven. Het contact was licht, maar het was met name ook de roekeloosheid van het inkomen glijden met de tackle en het been omhoog. Als die speler (Lauritsen, red.) niet springt raakt hij misschien geblesseerd, het is geen fopduik."

"Er zal altijd een combinatie zijn van de slimheid van een aanvaller en de domheid van een verdediger. Maar ik kan me voorstellen dat je springt als er zo'n tackle wordt ingezet. Of blijf jij dan staan? Volgens mij probeer je de tackle dan te allen tijde te ontwijken", aldus Makkelie, die vindt dat Te Wierik in de spiegel moet kijken. "Waarom moet de verdediger daar zo'n actie inzetten? Misschien moet de verdediger dan ook wat slimmer zijn."

Door de late penalty won Sparta thuis met 2-1 van Groningen.