Vijf conclusies: plusjes in boekje Koeman, kopzorgen over Feyenoord-aanval

Vijf conclusies: plusjes in boekje Koeman, kopzorgen over Feyenoord-aanval

09-03-2023 23:30
41

Een dominant Feyenoord heeft verzuimd om het duel met Shakhtar Donetsk al te beslissen, maar de Rotterdamse kansen zien er rooskleurig uit voor de return in de achtste finales van de Europa League. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na de Europese avond.

Feyenoord vergeet zich te belonen, maar dit Shakhtar is te kloppen
Feyenoord had in de eerste helft de controle, maar dwong weinig af. In de tweede helft werd er een tandje bijgeschakeld, was de ploeg van Slot veel sterker, maar ging het nog bijna mis door een lucky goal van Rakitskyi. Daar stak Ezequiel Bullaude gelukkig een stokje voor. De Rotterdammers hadden eigenlijk niets te duchten van Shakhtar en zullen het gevoel hebben dat de Oekraïners te kloppen zijn.

Plusjes in boekje Koeman: Wieffer en Hartman slagen voor Oranje-test
Het ging er vooraf meermaals over dat Quilindschy Hartman en Mats Wieffer nog niet veel getest waren op het Europese podium. Hoewel de tegenstand gering was, behoorden Hartman en Wieffer tot de betere spelers aan Rotterdamse zijde. Ronald Koeman zal voorzichtig een plusje noteren achter de namen van het Feyenoord-duo.

Feyenoord-voorhoede zorgt voor gemengde gevoelens
Danilo was lang onzichtbaar, Alireza Jahanbakhsh weinig beslissend en Oussama Idrissi de minste van het stel. Door het ijs zakten ze geen van allen, maar dit Feyenoord ontbeert het een beetje aan een aanvaller die écht het verschil maakt. Als invaller gaf Igor Paixão een assist, maar ook de Braziliaan is nog niet constant genoeg. Het is momenteel de enige linie waar Slot nog twijfels over zal hebben.

Wéér slaat Feyenoord toe in de absolute slotfase
De 'thuisploeg' leek in Warschau een onverdiende zege te boeken maar invaller Ezequiel Bullaude zorgde met een treffer vlak voor tijd alsnog voor de 1-1. Net als tegen FC Groningen (1-0) het afgelopen weekeinde was het in de 88e minuut raak. Ook in het bekerduel met Heerenveen bracht de slotfase al verlossing voor Feyenoord, dat er sowieso al het hele seizoen een handje van heeft om op het laatste moment toe te slaan.

Nederland kan genadeklap uitdelen aan Portugal in coëfficiëntenstrijd
Nederland kan volgende week al de genadeklap uitdelen aan Portugal in de strijd om de zesde plek op de coëfficiënten-ranking. Na de zege van AZ tegen Lazio op dinsdag, speelde Feyenoord gelijk tegen Shakhtar. Datzelfde deed Sporting Portugal tegen Arsenal, maar het doek dreigt desalniettemin te vallen volgende week in Londen. Als FC Porto twee dagen eerder sneuvelt in de Champions League tegen Internazionale, is Nederland niet meer te achterhalen. Op 16 maart zou de champagne zomaar ontkurkt kunnen worden.