Nederland mag stiekem hopen op vier (!) CL-tickets na dit seizoen: bal ligt bij AZ

Nederland mag stiekem hopen op vier (!) CL-tickets na dit seizoen: bal ligt bij AZ

20-04-2023 23:45 Laatste update: 23:49
210
Author profile picture

Nordin 't Hart

De zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst is nu een week binnen, maar dankzij AZ mogen we stiekem dromen van nog meer. Nummer vijf Frankrijk komt namelijk steeds meer in zicht. Als AZ nog vaker weet te stunten, zouden we de vijfde plek dit seizoen zelfs overnemen van de Fransen. Dat zou immense gevolgen hebben voor de Eredivisie.

'We' zijn sinds kort zeker van een extra Champions League-ticket volgend seizoen, wat voor feest zorgde in Nederland. Dat weerhield AZ er echter niet van om weer te presteren in Europa: de Alkmaarders knikkerden RSC Anderlecht na strafschoppen uit de Conference League. Feyenoord was dicht bij de halve finale van de Europa League, maar AS Roma bleek na verlenging te sterk. Dat is een grote domper voor Nederland, want met Feyenoord hadden we er nog een serieuze aanval op Frankrijk uit kunnen persen. Toch is een nieuwe stunt nog steeds mogelijk.

Eerst kijken we even naar Portugal, onze nieuwe achtervolger op de coëfficiëntenlijst. De Zuid-Europeanen zijn Europees helemaal klaar dit seizoen, nu Benfica en Sporting Portugal zijn uitgeschakeld. Internazionale en Juventus waren een maatje te groot voor de Portugese teams. Nederland doet daardoor ook al erg goede zaken op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen. Portugal staat daar nu namelijk mijlenver achter ons, waardoor we voorlopig totaal niet hoeven te vrezen voor het land.

Ook Frankrijk klaar, kleine mogelijkheid op vijfde plek
Als we omhoog kijken op de coëfficiëntenlijst, ligt het allemaal nog dichter bij elkaar dan eerst. Frankrijk heeft zijn laatste Europese troef, OGC Nice, namelijk verloren. Dat is enorm nieuws voor de Eredivisie, aangezien het gat met de Fransen nu slechts 1.264 punt is. Zoals gezegd hadden we met Feyenoord serieus mogen dromen van een plekje bij de top-vijf competities. Nu zal AZ het offensief in zijn eentje moeten gaan voeren. De Alkmaarders kunnen nog 1.400 punt bij elkaar voetballen in de Conferece League, waardoor het nog drie duels in de Conference League moet winnen om de stunt te voltooien.


Het Basel van Wouter Burger heeft Nederland een zeer goede dienst bewezen, door te winnen van Nice

Als de Alkmaarders daarin slagen, legt de ploeg van Pascal Jansen ook beslag op de troffee van het derde Europese toernooi. Dat is dus een flinke opgave, maar onmogelijk is het niet. West Ham United, de tegenstander in de halve finale, kent geen goed seizoen, terwijl FC Basel en Fiorentina ook geen wonderploegen zijn. Op dit moment zijn we Frankrijk wel gepasseerd op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen. Bonuspunten voor de groepsfase van de Champions League zijn alleen niet meegeteld in die berekening. 

We kunnen dus nog niet zeggen dat de vijfde plek dichtbij is, maar het is zeker op zijn plaats om te fantaseren over een absolute coëfficiëntenclimax. Wat de prestigieuze positie precies op kan leveren, is echter nog niet helemaal duidelijk. Dat heeft alles te maken met de veranderingen die eraan komen in de UEFA-competities.

Wat wel zeker is, is dat wanneer Nederland eventueel aan de haal gaat met de vijfde plek, hij recht zal geven op vier (!) Champions League-tickets: drie voor de groepsfase, en één voor de voorrondes. Met de huidige Eredivisie-stand zou dat betekenen dat Feyenoord, Ajax en PSV direct naar het miljardenbal gaan, terwijl AZ voorrondes zou mogen spelen. Dat is toch ongelofelijk?


Heel voetballend Nederland moet hopen op een megastunt van AZ

Conclusie
Al met al zal heel Nederland in de komende weken op de banken staan voor AZ, in de stiekeme hoop dat we Frankrijk dit seizoen al kunnen passeren. Volgend seizoen wacht er in ieder geval een mooie coëfficiëntenstrijd met de Ligue 1 op Nederland, waarin we alles te winnen en niks te verliezen hebben. Dat ze in Frankrijk ook oog beginnen te krijgen voor de Nederlandse coëfficiëntenopmars, is dan ook helemaal niet gek.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 61.164 (12.583) (0/6)
6. NEDERLAND 59.900 (13.500) (1/5) 
7. Portugal 56.261 (12.500) (0/6) 

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking vanaf volgend seizoen (nog zonder bonuspunten)
5. NEDERLAND 51.300
6. Frankrijk 50.581
7. Portugal 45.316