'Barcelona moet Valencia vier miljoen betalen na fraude met Cillessen-ruildeal'

'Barcelona moet Valencia vier miljoen betalen na fraude met Cillessen-ruildeal'

07-07-2023 14:39
65

Valencia CF heeft een belangrijke financiële overwinning geboekt. De Spanjaarden krijgen vier miljoen euro van FC Barcelona, omdat er in 2019 gefraudeerd is bij een ruildeal waar doelmannen Neto en Jasper Cillessen bij betrokken zijn.

Het Openbaar Ministerie van Spanje had in mei dit jaar al een vooronderzoek ingesteld naar de transfers van Neto en Cillessen. De huidige NEC-doelman verkaste in 2019 van Barcelona naar Valencia, terwijl zijn collega Neto de omgekeerde weg bewandelde. Het OM had na signalen van klokkenluider Miguel Zorío, voormalig vicevoorzitter van Valencia, voldoende reden om een vooronderzoek naar corruptie en valse boekhouding in te stellen.

Nu blijkt dat Barcelona en Valencia in de ruildeal een clausule hadden opgenomen, waarin stond dat Valencia tot negen miljoen euro aan variabelen kon overhouden aan de in- en uitgaande transfers van Neto en Cillessen. Toen de Catalanen Neto in augustus 2022 transfervrij naar AFC Bournemouth lieten gaan, had Valencia pas drie miljoen euro ontvangen.

Barcelona heeft de overige zes miljoen euro onrechtmatig achterhouden. Het veroorzaakte een conflict tussen beide clubs, die dreigde te eindigen in de rechtbank. Volgens Cadena SER zijn Barcelona en Valencia tot de onderlinge overeenstemming gekomen dat de Catalanen alsnog vier miljoen euro betalen.