De Ligt spreekt over Ajax-vertrek 'legende' Tadic: 'Dat heeft niet meegespeeld'

De Ligt spreekt over Ajax-vertrek 'legende' Tadic: 'Dat heeft niet meegespeeld'

01-08-2023 08:56
88

Matthijs de Ligt gelooft niet dat Dusan Tadic bij Ajax is vertrokken uit vrees voor een mogelijke reserverol. Die stemmen deden zich op na het vertrek van de 34-jarige Serviër naar Fenerbahçe, hoewel hij zelf verklaarde een andere visie te hebben op het nieuwe project in Amsterdam. 

Ook De Ligt denkt niet dat Tadic is gevlucht, omdat zijn rol mogelijk kleiner zou worden. "Ik denk niet dat dit heeft meegespeeld in zijn besluit", zegt de huidig verdediger van Bayern München tegen Ajax Showtime. "Ik ken Tadic vooral als een winnaar. Hij zou niet snel ergens weggaan, omdat er een kans is dat hij wissel gaat zitten, want dan zal hij zich altijd terugknokken."

Wedden

Meer odds

De Ligt bewaart bijzonder goede herinneringen aan de aanvaller, over wie hij zich al vaker zeer lovend uitliet. "Tadic heeft mij zeker veranderd als speler en als mens. Als speler heeft hij mij gewoon geleerd wat er in de top nodig is. Als ik de meest invloedrijke spelers waarmee ik gespeeld heb, zou moeten noemen, dan zit hij daar zeker bij. Hij had bij Ajax zo'n grote impact op het team en op jonge spelers zoals ik."

Volgens De Ligt zorgde Tadic voor een winnaarsmentaliteit bij Ajax. "Hij was elke ochtend een uur voor de training in de gym en na de training was hij ook weer een uur in de gym. Op een gegeven moment werkt dat door op jeugdspelers en gaan jeugdspelers toch denken: misschien moet ik dat ook doen. Dat gebeurde in dat jaar ook zeker met een aantal jongens."

De Oranje-international benadrukt dat Tadic 'vooral in de afgelopen twintig jaar één van de grootste en belangrijkste spelers is die Ajax heeft gehad'. "Hij kwam natuurlijk op relatief late leeftijd bij Ajax. Een Suárez ging bijvoorbeeld nog naar Liverpool en FC Barcelona, dus dan word je toch eerder als een legende gezien. Als ik zie wat Tadic in de afgelopen jaren heeft gepresteerd, valt hij daar zeker ook onder."