Nieuwe algemeen directeur in Amsterdam: Ajax haalt Van der Sar-opvolger weg bij AZ

Nieuwe algemeen directeur in Amsterdam: Ajax haalt Van der Sar-opvolger weg bij AZ

02-08-2023 17:37 Laatste update: 17:51
380

Ajax gaat Alex Kroes aanstellen als de nieuwe algemeen directeur en directievoorzitter. Dat maken de Amsterdammers bekend via de officiële kanalen. Kroes komt over van AZ en wordt daarmee de opvolger van Edwin van der Sar. 

Kroes is door de raad van commissarissen van Ajax voorgedragen als de nieuwe algemeen directeur en directievoorzitter, maar er moet nog wel een datum gevonden worden voor zijn officiële benoeming. Op dit moment is de voetbalbestuurder nog werkzaam bij AZ, waar hij de functie van Directeur International Football Strategy heeft, maar inmiddels heeft hij zijn arbeidsovereenkomst in Alkmaar opgezegd. 

Pier Eringa, president-commisaris bij Ajax, reageert via de clubkanalen op de aanstaande aanstelling. "Wij zijn blij dat we met Alex Kroes een kandidaat gevonden hebben die deze belangrijke functie graag wil bekleden en bovendien aan het profiel voldoet om deze rol in te kunnen vullen. We zitten nog in een proces om te kijken wanneer hij zou kunnen beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. Wij komen uiteraard met een update zodra er meer over te melden valt."

Kroes, die bij Ajax de opvolger wordt van Van der Sar, is erg blij. "Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd. Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ben als speler van de zaterdagafdeling nu nog altijd aan Ajax verbonden. Wat dat betreft breekt er straks een nieuwe fase aan in Amsterdam, daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Reactie AZ
AZ laat in een clubstatement weten 'met verrassing' kennis te hebben genomen van het feit dat Ajax voornemens is om Kroes aan te stellen als algemeen directeur. 'Ondanks deze verrassing en het feit dat er een helder concurrentiebeding is vastgelegd (iets wat ook voor Ajax duidelijk is), wil AZ in alle redelijkheid en gezamenlijkheid kijken naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is en nadrukkelijk ook het belang van AZ dient', zo is te lezen.