Kudus en Gorter brengen Ajax op drempel van groepsfase Europa League

Kudus en Gorter brengen Ajax op drempel van groepsfase Europa League

24-08-2023 21:56
70

Ajax staat met één been in de groepsfase van de Europa League. De eerste ontmoeting met Ludogorets leverde dankzij een hattrick van Mohammed Kudus en sterk keeperswerk van Jay Gorter een 1-4 zege op.

Bij Ludogorets stond Sergio Padt op doel en hij moest lijdzaam toezien hoe Mohammed Kudus twee bliksemsnelle doelpunten maakte. Eerst zorgde de Ghanese aanvaller met een schot in de korte hoek voor de openingstreffer, twee minuten later was het weer raak. Het voorwerk was van Devyne Rensch en Kenneth Taylor.

Wedden

Meer odds

Taylor begon verrassend aan de aftrap als vervanger van de gepasseerde Branco van den Boomen, terwijl Owen Wijndal een kans kreeg op linksback. Dat ging ten koste van Anass Salah-Eddine, van wie trainer Maurice Steijn niet overtuigd raakte in de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen. Steven Berghuis maakte zijn rentree.

Ook zonder de miljoenenaankopen Josip Sutalo en Gaston Avila ging het makkelijk voor Ajax in Bulgarije. Kort voor rust werd het ook nog 0-3 door een doelpunt van Brian Brobbey, die nu wél raakte kopte. In de vijftigste minuut gaf het scorebord zelfs 0-4 aan, door opnieuw Kudus. De voor Brobbey ingevallen Carlos Forbs en Steven Bergwijn leidden de treffer in.

Voor en na de 0-4 van Ajax eiste Jay Gorter een hoofdrol op. Meerdere keren hield hij zijn ploeg op de been met een wereldredding. Hij moest echter het antwoord schuldig blijven op de penalty van Olivier Verdon. Hij mocht aanleggen na een ongelukkige handsbal van Jorrel Hato.

Na de eretreffer van Ludogorets was er voor Ajax weinig aan de hand, al hield het allemaal niet over. De Amsterdammers ontvangen de Bulgaren volgende week in de Johan Cruijff Arena. Dan moet het Europa League-ticket veiliggesteld worden. Of Kudus daarbij is, is zeer de vraag. Hij lijkt op weg naar West Ham United, maar zou ook nog naar Saudi-Arabië kunnen.