Droom van vier CL-tickets blijft in leven door AZ, lotingen bieden perspectief

Droom van vier CL-tickets blijft in leven door AZ, lotingen bieden perspectief

01-09-2023 07:55 Laatste update: 07:56
75
Author profile picture

Nordin 't Hart

Na weer een enerverende week op de UEFA-coëfficiëntenlijst, maken 'we' nog steeds een goede kans op het behoud van de vijfde plek. Dat is vooral te danken aan de overtuigende Champions League-kwalificatie van PSV en de ontsnapping van AZ.

PSV, Ajax, AZ en FC Twente kwamen deze week allemaal weer in actie. Om te beginnen met het slechte nieuws: Nederland is zijn eerste Europese deelnemer al kwijt, nadat de Tukkers weer niet wisten te winnen van het grote Fenerbahçe. Ajax leidde een beschamende nederlaag tegen Ludogorets en pakte zo geen punten voor de coëfficiëntenlijst, maar dat heeft verder geen gevolgen. Ajax mag zich namelijk gewoon in de groepsfase van de Europa League melden.

De echte spanning zat bij PSV en AZ. Met een overwinning op Rangers en dus Champions League-kwalificatie (wat een bonus oplevert op de coëfficiëntenlijst), konden de Eindhovenaren in één klap een vol coëfficiëntpunt verdienen. De ploeg van Peter Bosz slaagde erin, waardoor we op woensdag al flink uitliepen op Frankrijk. Een dag later waren alle ogen gericht op AZ. Als de Alkmaarders de Conference League niet wisten te halen bij SK Brann, werd het vasthouden van de vijfde plek een erg moeilijk verhaal voor Nederland. Als AZ wel doorging, zouden we juist redelijk sterk staan in de strijd met Frankrijk.

Dat laatste gebeurde gelukkig, al had AZ er een strafschoppenreeks voor nodig. Dat betekent dat er vier Nederlandse teams punten kunnen gaan pakken in de Europese groepsfases en het gat nu al bijna drie volledige punten is. We zijn nog lang niet verzekerd van die vijfde plek, maar dit was dus wel een vereiste om kans te blijven maken. Concurrent Frankrijk heeft namelijk al zijn zes Europese vertegenwoordigers nog, ondanks dat Lille OSC de Conference League pas na verlenging wist te halen bij HNK Rijeka. Dat is redelijk zuur voor Nederland, want uitschakeling van Lille had het perspectief nog behoorlijk wat rooskleuriger gemaakt.

Loting bieden gunstig perspectief, directe confrontatie met Frankrijk wacht
In de coëfficiëntenstrijd gaat de blik nu volledig op de groepsfases. Het is daardoor extra interessant om de Champions League-loting te bekijken. Het is van cruciaal belang dat Feyenoord en PSV in ieder geval derde worden, wat Europese overwintering betekent. Kijkend naar de poules van de Rotterdammers en Eindhovenaren, moet dat mogelijk zijn. Er wachten zeker geen makkelijke affiches op Feyenoord en PSV, maar ze hadden het in ieder geval veel zwaarder kunnen treffen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Interessant is ook dat PSV stuit op RC Lens, wat dus een directe coëfficiëntenconfrontatie is. De ploeg van Peter Bosz kan Nederland een enorme dienst bewijzen door boven de Franse ploeg te eindigen, die op papier misschien wel het minst sterk is van Poule B. Daarnaast zit Paris Saint-Germain in de poule des doods, wat ook weer gunstig is voor ons.

Het is nu afwachten wat de lotingen voor de Europa League en Conference League gaan brengen. Ajax en AZ hebben in ieder geval een goede kans op een gunstige poule, omdat ze allebei in Pot 1 zitten. Voor de Amsterdammers behoren confrontaties met Stade Rennais, Olympique Marseille en Toulouse tot de mogelijkheden, wat voor de coëfficiënten weer zeer interessant zou zijn. Als dat gebeurt, kunnen we Frankrijk twee keer een directe tik geven, al kan dat andersom natuurlijk ook gebeuren.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. NEDERLAND 55.100 (3.800) (4/5)
6. Frankrijk 52.331 (1.750) (6/6)
7. Portugal 48.316 (3.00) (4/6)