Politie wil fans van buitenlandse clubs in heel Nederland weren na geweld

Politie wil fans van buitenlandse clubs in heel Nederland weren na geweld

13-10-2023 20:26
47

De politie wil dat fans van buitenlandse clubs in heel Nederland worden geweerd als zij in een eerdere ontmoeting met een Nederlandse club geweld hebben gebruikt. Dat meldt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw, die landelijk verantwoordelijk is voor de aanpak van voetbalgeweld.

Pauw doet een oproep in een brief aan de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Alkmaar, weet de NOS. Hij wijst op verschillende incidenten. Zo ging het vorige week mis tijdens het Conference League-duel van AZ met Legia Warschau. Poolse hooligans vielen de ME aan, waarbij meerdere agenten gewond raakten en één zelfs bewusteloos.

Wedden

Meer odds

'Er is sprake van meer extreem en meer georganiseerd geweld, waarbij de politie steeds vaker een gericht doelwit lijkt te zijn', oordeelt Pauw. In Alkmaar werd de ME 'niet alleen fysiek belaagd, waarbij een politie-collega bewusteloos is getrapt, maar zijn ook geweldsmiddelen van hen afgenomen.' Daarom moeten de uitsupporters van clubs met beruchte hooligans voortaan geweerd worden in heel Nederland, betoogt hij.

Bovendien stelt Pauw dat de politie-inzet rond Europese duels 'buitensporig is. Dat gaat onder meer ten koste van andere kerntaken en de zichtbaarheid in de wijk. Als het aan Pauw ligt dan wordt Legia Warschau door de burgemeesters als eerste club aangemerkt die geen fans meer mee mag nemen naar Nederland. 'De burgemeester van Alkmaar heeft reeds uitgesproken dat zij supporters van deze club niet meer in haar stad wil ontvangen.'