FC Twente stuurt huidige Oranje-internationals weg: 'Hij was lastig'

FC Twente stuurt huidige Oranje-internationals weg: 'Hij was lastig'

23-11-2023 10:14 Laatste update: 10:52
54

Het is voor FC Twente 'enorm pijnlijk' om nu naar het Nederlands elftal te kijken, stelt Leon ten Voorde, clubwatcher voor TC/Tubantia. Tijjani Reijnders en Mats Wieffer werden in de jeugdopleiding weggestuurd, terwijl de geboren Tukker Wout Weghorst een andere route naar Oranje bewandelde.

Reijnders, die via PEC Zwolle en AZ een toptransfer naar AC Milan maakte, werd afgewezen door Twente. "Hou je vast: die vonden ze toen te klein. Dan kun je weggestuurd worden, als je te klein bent", zegt Ten Voorde in de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. Wieffer doorliep aanvankelijk succesvol de jeugdopleiding, maar moest in 2018 vertrekken. "Mats Wieffer vonden ze in de tijd van Ted van Leeuwen (voormalig directeur spelersbeleid, red.) een vervelende jongen."

Wedden

Meer odds

"Hij was lastig, had altijd een weerwoord. Daar konden ze moeilijk mee omgaan", vervolgt de journalist, die een anekdote aanhaalt. "Bij zijn eerste wedstrijd vertelde hij dat ze bij een tegengoal niet goed stonden en dat ze daaraan moesten werken. Marino Pusic (toenmalig trainer, red.), die hem bij Feyenoord vaak knuffelde, maakte hem in de kleedkamer met de grond gelijk. Alle spelers lagen in een deuk, want wie was hij om dat te zeggen? Al was het een onschuldige opmerking."

Weghorst speelde tot op late leeftijd bij de amateurs en kwam via een omweg - Jong Willem II, FC Emmen en Heracles Almelo - bij AZ. "Hij is nooit opgepikt door FC Twente", aldus Ten Voorde. "Het is pijnlijk dat die jongens nooit bij FC Twente in het eerste hebben gespeeld. Het is ook heel onrustig geweest, met veel trainers en de degradatie. Er is te weinig naar de jeugd gekeken. Als je nu naar het Nederlands elftal kijkt, is dat enorm pijnlijk voor FC Twente."