Jonk haalt ongenadig uit: 'Gekrenkte dorpsego's en walgelijk machtsspel'

Jonk haalt ongenadig uit: 'Gekrenkte dorpsego's en walgelijk machtsspel'

12-12-2023 07:12
89

Wim Jonk bijt van zich af na de geruchtmakende exit van Team Jonk bij FC Volendam. Nadat voorzitter Jan Smit zijn congé kreeg van de raad van commissarissen, besloot Team Jonk op te stappen en werd trainer Matthias Kohler op non-actief gesteld. 

Jonk vindt dat er sprake is geweest van framing door rvc-voorzitter Jaap Veerman. "De leugens en onwaarheden vlogen ons om de oren", laat hij optekenen door De Telegraaf. "Volendam is niet in rep en roer over 'de invloed van Team Jonk', maar door een politieke machtsstrijd in de hogere bestuurslagen over een hervormingsplan voor de club, inclusief een nieuwe governance. Team Jonk is voor veel mensen een mooie bliksemafleider, maar dit conflict gaat over ambitie versus conservatisme en gekrenkte dorpsego's die vanuit jaloezie en wantrouwen denken en vooruitgang tegenwerken."

Team Jonk is 'geen BV in een club', legt de 48-voudig Oranje-international uit. "Wat is Team Jonk dan wel? Heel simpel: een groep experts in voetbal- en talentontwikkeling, die als individuen werkzaam zijn voor FC Volendam", aldus Jonk. "Gecontroleerd door een bestuur dat uitsluitend bevoegd was, bestaande uit drie Volendammers en één Amsterdammer die allemaal niets met Team Jonk te maken hadden."

Van een vermeend begrotingstekort, waar Team Jonk verantwoordelijk voor werd gehouden door de rvc, is geen sprake. "Dat is onjuiste framing van de raad van commissarissen", stelt Jonk, die vertelt dat de rvc er nu met de modellen en formules van Team Jonk vandoor gaat. "Wat de rvc en de twee zakelijke directeuren nu zeggen is: Dank voor het plan, dat is top. Maar wij gaan het zelf doen."

"De mensen achter het plan met de kennis worden eruit getrapt en zwart gemaakt. En de mensen achter dit walgelijke machtsspel nemen de posities in. Zij willen pronken met de kennis en resultaten van anderen, terwijl ze zelf nooit enige visie of kwaliteiten hebben getoond."