Transfer Til in ander daglicht: PSV mogelijk in problemen door zaken met Spartak

Transfer Til in ander daglicht: PSV mogelijk in problemen door zaken met Spartak

12-12-2023 08:31 Laatste update: 15:13
335

De naam van PSV is gevallen in een publicatie van onderzoeksbureau Follow the Money. PSV deed vorig jaar zaken met Spartak Moskou rondom de transfer van Guus Til. Dat riekt naar het omzeilen van de sancties die gesteld zijn, brengt het medium.

Til werd in de zomer van 2022 voor drie miljoen euro overgenomen van Spartak Moskou. Een transfersom betalen is in principe niet in strijd met de regels, maar het kan vaak niet. Als clubs daardoor geld opsparen, dan kan dat gezien worden als sanctiomzeiling. Door de Russische inval van Oekraïne begin 2022 legde de UEFA diverse sancties op. Voordat Til naar PSV verkaste, speelde hij op huurbasis voor Feyenoord. Dat was wel volgens de regels, omdat er geen sprake was van een transfersom.

Wedden

Meer odds

Jaap van Baar, financieel directeur bij PSV, is om een reactie gevraagd. "Geen van de stakeholders bij Spartak Moskou stond op de zwarte lijst. We deden niks verkeerds", zegt hij. Toch kan de Eindhovense club in de problemen komen: de Spartak-eigenaar staat niet op de Europese sanctielijst, maar wel op de Amerikaanse sanctielijst.

De KNVB wordt ook meegenomen in het onderzoek. De voetbalbond had tijdelijk een deel van de drie miljoen euro in handen. 'Door het geld van PSV, bedoeld voor Spartak Moskou, te beheren, is de KNVB met haar bank onderdeel geworden van de transactie. Zo dreigt ook de Nederlandse voetbalbond in de problemen te komen met het deposito-verbod van de EU.'