Vier 'Rotterdammers' in de schijnwerpers bij Kaapverdië: 'Klein beetje verrast'

Vier 'Rotterdammers' in de schijnwerpers bij Kaapverdië: 'Klein beetje verrast'

23 januari - 11:05 Laatste update: 11:40
19

Met vier 'Rotterdammers' in de ploeg verrast Kaapverdië op de Afrika Cup. Bij FC Groningen en Fortuna Sittard, de clubs van de Kaapverdiaanse broers Laros en Deroy Duarte, dachten ze misschien dat de middenvelders na de groepsfase van de Afrika Cup zouden terugkeren. Maar het land is groepswinnaar geworden na twee overwinningen en een gelijkspel. 

Naast de gebroeders Duarte zijn dat de doelpuntenmakers tegen Ghana, Jamiro Monteiro en Garry Mendes Rodrigues. "We hebben wel een klein beetje verrast", zegt Deroy Duarte in gesprek met De Telegraaf. "Met vier jongens uit Rotterdam-West. Jamiro was vroeger de beste vriend van onze buurjongen. Garry is wat ouder, maar het is een klein wereldje met die Kaapverdianen in Rotterdam. We kennen elkaar wel in de zogeheten gemeenschap."

Volgens de middenvelder van Fortuna Sittard komt dat door de haven. "Kaapverdianen houden van én zijn goed met vis. De meesten kwamen daardoor uiteindelijk in de haven van Rotterdam te werken."

De broers krijgen veel video’s van feestende Kaapverdianen te zien. "Naast Het Kasteel heb je de amateurclub FC Maense", zegt Deroy. "Als je ziet hoe ze daar losgaan als ze onze wedstrijden kijken, maar vooral ook als we de filmpjes krijgen vanaf de eilanden, en dat zijn er echt veel, niet normaal, dat is alleen maar prachtig om te zien."

Kaapverdië was na twee zeges op Ghana en (2-1) en Mozambique (3-0) al zeker van een ticket voor de knock-outfase. Maandag speelden ze met 2-2 gelijk tegen Egypte. De volgende tegenstander zal de beste nummer drie uit poule A, C of D worden.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over Marokko, Hakim Ziyech en Ismael Saibari: