De huurlingen van PSV: twee talenten maken Eredivisie-vlieguren en één pechvogel

De huurlingen van PSV: twee talenten maken Eredivisie-vlieguren en één pechvogel

7 februari - 12:00
20

PSV, Feyenoord en Ajax hebben dit seizoen verschillende spelers op huurbasis elders gestald. De meerderheid van het Nederlandse voetbalpubliek ziet spelers als Fodé Fofana, Marcus Pedersen en Owen Wijndal daardoor niet wekelijks meer aan het werk. VoetbalPrimeur zoekt uit hoe het de huurlingen van de traditionele top-drie vergaat bij hun nieuwe clubs. Koploper PSV komt als eerst aan bod.

In de eerste seizoenshelft waren Fofana (Vitesse) en Richard Ledezma (New York City FC) de enige spelers die PSV verhuurde. Daar is afgelopen winter verandering in gekomen: Ledezma is weer terug in Eindhoven, nadat zijn verhuur in het nieuwe jaar afliep. Jason van Duiven en Fredrik Oppegård zijn daarentegen juist tijdelijk vertrokken bij PSV, in januari: eerstgenoemde doet ervaring op bij Almere City, Oppegård is tot het einde van dit seizoen speler van Heracles Almelo.

Fodé Fofana (Vitesse)
We beginnen bij de grote pechvogel van het stel. Vlak voor het sluiten van de zomerse transferwindow, wist Vitesse Fofana op huurbasis te strikken. De talentvolle spits kreeg zo de kans om ervaring op te doen op Eredivisie-niveau, maar het noodlot sloeg al na drie wedstrijden toe: tegen FC Twente liep Fofana een forse knieblessure op. Hij moest het veld per brancard verlaten.

De verwachting is dat Fofana dit seizoen niet meer in actie komt, terwijl zijn verhuurperiode aan het einde van de voetbaljaargang stopt. Daarmee heeft het er alle schijn van dat de jonge aanvaller zijn laatste wedstrijd voor Vitesse al gespeeld heeft. PSV heeft Fofana echter niet eerder teruggehaald naar Eindhoven, waardoor hij theoretisch gezien nog in actie zou kunnen komen voor de Arnhemmers. In het Gelredome zouden ze de hulp van Fofana overigens goed kunnen gebruiken: Vitesse staat laatste in de Eredivisie en moet serieus vrezen voor degradatie.

Jason van Duiven (Almere City)
In juli en augustus was Van Duiven al hot, maar toen bleef hij bij PSV. In januari koos de huidige nummer één van de Eredivisie alsnog voor een verhuur van de aanvaller: de achttienjarige Van Duiven maakt het seizoen af bij Almere City, ondanks dat Heracles Almelo ook inzette op zijn komst. Het talent moest Luuk de Jong en Ricardo Pepi voor zich dulden in het Philips Stadion. Wel mocht hij vorige maand zijn contract verlengen bij PSV, wat het vertrouwen van de Eindhovenaren in Van Duiven onderstreept. Voor zover bekend heeft Almere City ook geen optie tot koop bedongen.

Tot dusver staat de teller op één basisplek voor Van Duiven bij de promovendus. In de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard mocht hij aan de aftrap verschijnen. De jeugdinternational werd echter al na één helft gewisseld. In de Eredivisie moet Van Duiven het met invalbeurten doen. In de tweede seizoenshelft stond hij in alle competitieduels van Almere City op het veld - zo ook tegen PSV - maar meer dan twintig speelminuten kreeg Van Duiven nog niet in een Eredivisie-wedstrijd. Van Duiven wacht ook nog op zijn eerste doelpunt of assist op het hoogste niveau, al was hij uitgerekend in het Philips Stadion dicht bij een treffer.

Fredrik Oppegård (Heracles Almelo)
Nadat PSV hem precies een jaar geleden al stalde bij Go Ahead Eagles, mag de Noor het nu op huurbasis proberen bij Heracles. In Deventer lukte het Oppegård door een blessure niet om veel Eredivisie-ervaring op te doen. Bij PSV mocht de linksback dit seizoen één minuut meedoen in het Champions League-duel met Arsenal, maar verder speelde hij zijn wedstrijden vooral in het Jong-elftal van de Brabanders.

Doordat de huurtransfer van Oppegård laat tot stand kwam, zat hij tot dusver slechts één wedstrijd bij de selectie van Heracles. In dat duel, met NEC, liet trainer Erwin van de Looi de jeugdinternational wel tot diep in de blessuretijd op het veld staan. Bij zijn debuut liet Oppegård een prima indruk achter. Zijn eerste assist in de Eredivisie was zelfs bijna een feit: het doelpunt dat Jordy Bruijn op zijn aangeven maakte werd echter afgekeurd wegens buitenspel. In de komende weken zal Oppegård de concurrentiestrijd aan moeten gaan met oud-PSV’er Jetro Willems.