Team Jonk wint verhitte arbitragezaak van Volendam: 'Staatsgevaarlijk'

Team Jonk wint verhitte arbitragezaak van Volendam: 'Staatsgevaarlijk'

7 februari - 23:58 Laatste update: 8 februari - 09:47
117

Wim Jonk en Mathias Kohler hebben de arbitragezaak tegen FC Volendam gewonnen. De eredivisionist had de zaak zelf aangespannen, omdat Team Jonk de opzegtermijn niet in acht zou hebben genomen. De eis van tienduizenden euro's schadevergoeding werd afgewezen. 

Jonk en Kohler hebben juist recht op het loon tot het einde van hun contract, dat nog liep tot medio 2026. Dat oordeelde de arbitragecommissie woensdagavond in Zeist, zo melden ESPN en het Algemeen Dagblad. Beide partijen clashten hard en gingen er met gestrekt been in. Termen als 'staatsgevaarlijk', 'josti's' en 'totaal onbetrouwbaar' vielen daarbij.

Wedden

Meer odds

De zaak draaide voornamelijk om het statement van Jonk, Kohler en de andere leden van Team Jonk op 1 december. Daarin kondigden zij hun vertrek uit het vissersdorp aan, uit onvrede over het ontslag van voorzitter Jan Smit. Volgens de rvc van Volendam werd de opzegtermijn daarbij niet in acht genomen en zij wilden een schadevergoeding voor het geld dat na 1 december werd uitgekeerd. Team Jonk benadrukte dat het geen direct afscheid was en kreeg gelijk.

De arbitragecommissie vond het geen duidelijke opzegging van het arbeidscontract en stelt dat het statement is opgesteld in emotie. "Het persbericht ademt emotie, er was een kookpunt bereikt." Ook woensdag bleek de sfeer nog verhit. 'Juist de advocaat van Team Jonk haalde nog wat termen van het andere kamp aan waarbij leden van het bestuur als 'staatsgevaarlijk' werden bestempeld. Anderen werden weer josti's genoemd in mails terwijl zakelijk directeur Frans ten Berge over iemand zei dat 'dit soort mensen vroeger nog aan de ketting lagen en nu vrij rondliepen'', schrijft het AD.

Jonk kwam zelf ook aan het woord. "Ik moest vanochtend aan Johan Cruijff denken: Als je niet hoeft te liegen kan je uit je hart spreken. Ik was boos na de persconferentie van Jaap Veerman en wilde dat het op een professionele manier zou eindigen. Dat is niet gebeurd. Ik word in het dorp afgeschilderd als op een geld beluste boeman terwijl ik jarenlang een van de slechtst betaalde trainers van de Eerste Divisie was."