Play-offs in België gaan beginnen met grote scheidsrechterlijke wijziging

Play-offs in België gaan beginnen met grote scheidsrechterlijke wijziging

11 maart - 20:32
12

In België gaat er gewerkt worden met vaste VAR-teams per arbitraal trio. In het weekend van 29 maart beginnen de play-offs om het kampioenschap en degradatie en vanaf die periode gaan de nieuwe regels omtrent de arbitrage in.

Begin dit jaar leidden arbitrale dwalingen al tot rechtszaken in België. Na aanblijvende kritiek op de arbitrage gedurende de afgelopen maanden neemt de Belgische voetbalbond nu maatregelen. Herbert Fandel, voorzitter van het Referee Department, werd bedankt voor bewezen diensten en technisch directeur Bertrand Layec vertrekt na dit seizoen. Peter Willems, voormalig directeur van OH Leuven, is gevraagd om orde te scheppen.

De eerste veranderingen zullen al tijdens de play-offs te zien zijn. Voortaan zal de VAR bestaan uit één vast team, met steeds één videoscheidsrechter die zal samenwerken met dezelfde assistent en Replay Operator. De bedoeling is om de VAR-teams ook zoveel mogelijk te koppelen aan één vast scheidsrechtersteam op het veld.

Door samen te werken met een vast team, hoopt het Referee Department op soepelere samenwerkingen. Als er toch sprake is van individuele fouten, zal de focus meer naar de teamprestatie gaan dan naar het individu dat de fout heeft gemaakt.