Lenderink moet vrezen voor Ajax-baan: 'Dan kunnen ze niet verder in die functie'

Lenderink moet vrezen voor Ajax-baan: 'Dan kunnen ze niet verder in die functie'

9 april - 15:25
162

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stuurt aan op een vertrek van financieel directeur Susan Lenderink bij Ajax. Het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat geeft de beleggersclub hiervoor voldoende aanknopingspunten.

Volgens het KPMG-onderzoek is er geen sprake van belangenverstrengeling geweest van Mislintat, maar volgens het rapport konden er wel vraagtekens gezet worden bij de werkwijze van de Duitser. De VEB is van mening dat de resultaten niet ver genoeg gaan. "Dat je iemand de sleutel van de kluis geeft, die echt in een keer twaalf transacties erdoorheen duwt. En op dat moment doe je: We hebben het niet geweten, we dachten dat hij te vertrouwen was. Dan heb je gewoon boter op je hoofd", reageert Gerben Everts, voorzitter van de VEB, geciteerd door RTL Nieuws.

Everts is van mening dat vooral de rol van financieel directeur Lenderink erg twijfelachtig is bij deze zaak. Zij zou in november nog gezegd hebben tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering dat 'alle waarborgen integraal zijn getoetst'. "En dat bij elke transfer die waarborgen goed zijn doorleefd en 15 mensen hebben meegekeken", herinnert Everts zich nog. "En dat nu KPMG zegt: dat is faliekante onzin? Dan heb je iets uit te leggen."

Er wordt door Everts één pijnlijke conclusie getrokken naar aanleiding van het Mislintat-rapport: Lenderink heeft gelogen en daarom zou ze moeten stoppen als financieel directeur bij Ajax. "Als bestuurders liegen, kunnen ze niet verder in die functie", aldus Everts, maar hij weet ook dat het niet zo werkt bij Ajax. "Dat is in dit geval aan de Raad van Commissarissen om te besluiten."

Door Ajax is er op 21 mei een buitengewone aandeelhoudersvergadering gepland om de uitkomsten van het KPMG-onderzoek te bespreken. Daarnaast ligt er ook het plan om de geschorste algemeen directeur Alex Kroes te ontslaan wegens handel met voorkennis.