Topvrouw AFM reageert op Kroes-soap: 'Onderzoek kan jaren duren'

Topvrouw AFM reageert op Kroes-soap: 'Onderzoek kan jaren duren'

9 april - 15:15 Laatste update: 16:09
178

Het onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) naar de Alex Kroes-zaak neemt mogelijk jaren in beslag. Dat zegt Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de financiële toezichthouder. 

Ajax is van plan om Kroes te ontslaan omdat hij met voorkennis heeft gehandeld op de beurs. Vlak voor de bekendmaking van zijn aanstelling bij de club, kocht de geschorste directeur nog Ajax-aandelen. Kroes is het er niet mee eens en wil dat de AFM onderzoek doet.

Van Geest kan niets kwijt over het of de AFM een onderzoek is begonnen. "Ik kan niks zeggen over individuele gevallen", geeft de bestuursvoorzitter aan. Maar in algemene zin kan ze wel wat vertellen over onderzoeken die de AFM doet. "We proberen onze onderzoeken binnen een of twee jaar af te ronden en als het simpele onderzoeken zijn, kan het sneller."

"Hoelang een proces duurt, hangt af van de complexiteit van de casus", vertelt Van Geest. "Als we al een onderzoek afronden, dan kunnen betrokkenen nog in beroep gaan bij de rechter. En dan kan je dit circus ook nog in hoger beroep hebben."

De aandeelhouders van Ajax vergaderen dinsdag 21 mei over het ontslag van algemeen directeur Kroes en het onderzoek naar belangenverstrengeling door voormalig technisch directeur Sven Mislintat. Als de AFM in de zaak duikt, is het twijfelachtig dat zij dan al met conclusies kunnen komen.