NRC: belangrijke betrokkenen niet benaderd in onderzoek naar Mislintat

NRC: belangrijke betrokkenen niet benaderd in onderzoek naar Mislintat

9 april - 21:02
75

Het KPMG-onderzoek naar de transfers die Sven Mislintat deed bij Ajax roept vooral meer vragen op, zo concludeert NRC. De krant weet dat met belangrijke betrokkenen niet werd gesproken.

Ajax maakte maandag het langverwachte rapport bekend over mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat bij de transfers van Ajax. NRC ziet dat het onderzoek zelf geheim blijft, vanwege privacy- en bedrijfsgevoelige informatie. 'Van de conclusies die wél publiek zijn gemaakt, is de waarde nauwelijks in te schatten.'

Dat komt met name doordat onduidelijk blijft op welke bronnen en informatie KPMG zich dus precies beroept. Het accountantskantoor was afhankelijk van informatie van Ajax, van vrijwillige medewerking van andere betrokkenen en openbare bronnen. NRC weet, na een rondgang langs clubbestuurders en zaakwaarnemers, dat opvallend genoeg met belangrijke betrokken niet werd gesproken. 

Zoals bekend lag de transfer van Borna Sosa onder de loep, maar ook de deals voor Gaston Ávila en Chuba Akpom zijn onderzocht. Over die laatste twee klonken geluiden dat er te veel is betaald. Zaakwaarnemer Steinar Dietz begeleidde in samenwerking met een Argentijnse partner de transfer van Ávila, maar hij hoorde niets. "Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij hadden gebeld voor mijn ervaringen met Sven. Die waren goed en verliepen normaal." Er is evenmin gesproken met Middlesbrough, dat Akpom aan Ajax verkocht. De Engelsen weigerden echter zelf medewerking.

Minstens zo opvallend is dat ook ICM Stellar niet werd benaderd door KPMG. Dat makelaarskantoor stond Sosa bij, totdat de Kroaat, vlak voor zijn miljoenentransfer naar Amsterdam, overstapte naar een zakenrelatie van Mislintat, Arthur Beck. Die mogelijke belangenverstrengeling was de aanleiding voor het onderzoek.

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, is in NRC helder over de bevindingen. "We kunnen er niet zoveel mee. Het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen."