NOS onthult: 'sleutelfiguur' Eringa niet benaderd in Ajax-onderzoek naar Mislintat

NOS onthult: 'sleutelfiguur' Eringa niet benaderd in Ajax-onderzoek naar Mislintat

10 april - 16:40 Laatste update: 16:54
105

Pier Eringa, voormalig voorzitter van de raad van commissarisen van Ajax, is niet benaderd voor het onderzoek van KPMG naar de mogelijke belangenverstrengeling van oud-technisch directeur Sven Mislintat. Dat onthult de NOS woensdagmiddag. 

De NOS noemt het 'opvallend' dat Eringa niet benaderd is om deel te nemen aan het onderzoek. Eringa was in de gehele periode waarin Mislintat bij Ajax werkte namelijk voorzitter van het toezichthoudend orgaan, ofwel de rvc. Hij had een 'sleutelpositie' bij het controleren van de directie gedurende de veelbesproken transferzomer van 2023. 

De NOS heeft Eringa gevraagd om een reactie, maar daar is hij niet op in gegaan. KPMG verwijst in een reactie naar Ajax, en wijst vervolgens op de geheimhouding waaraan zij als extern onderzoeksbureau gehouden zijn. Ajax geeft aan geen uitlatingen te willen doen over het specifieke Eringa-geval, en schrijft: 'Het betrof een onafhankelijk onderzoek van KPMG Forensic. Zij hebben bepaald met wie te spreken en met wie niet', zo is te lezen. 

Saillant is het detail dat Eringa vanuit zijn hoedanigheid als rvc-voorzitter bij Ajax betrokken was om de KPMG aan te wijzen als onderzoeksbureau. Afgelopen maandag publiceerde Ajax een samenvatting van dat onderzoek. Daarin werd geconcludeerd dat Mislintat zich niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Tevens werd er concludeerd dat er gedurende de transferperiode simpelweg te weinig controle was op de directie. 

Ook viel te lezen dat 'alle betrokkenen' om wederhoor is gevraagd. Maar dat blijkt op basis van deze NOS-onthulling dus niet waar te zijn. Een van de betrokkenen onderzoekers van KPMG vertelt aan de NOS niks over de inhoud van het rapport te mogen zeggen, en daarmee dus ook niet over de keuze om Eringa niet te betrekken. 'We verwijzen hierbij naar Ajax. We zijn gehouden aan geheimhouding.'