'Van Praag wil 'onrust' sussen en gaat Ajax-leden bijpraten over Kroes-schorsing'

'Van Praag wil 'onrust' sussen en gaat Ajax-leden bijpraten over Kroes-schorsing'

10 april - 17:45 Laatste update: 17:53
99

Ajax-voorzitter Michael van Praag wil op een officieuze ledenbijeenkomst van de club nadere toelichting geven op het besluit om algemeen directeur Alex Kroes te schorsen. Laatstgenoemde was pas net begonnen aan zijn werkzaamheden in Amsterdam toen hij op non-actief werd gezet vanwege handel met voorkennis. Die maatregel heeft het nodige losgemaakt bij Ajax, en om die reden wil Van Praag de leden persoonlijk bijpraten. 

Dat nieuws meldt het Algemeen Dagblad woensdagmiddag. "Het is niet aan mij, maar aan de bestuursraad om die bijeenkomst te organiseren", laat Van Praag in een reactie weten aan de krant. "Ik wacht dat dus even af, maar ik ben uiteraard beschikbaar."

Het is nog niet duidelijk wanneer de bijeenkomst plaats zal vinden, maar wel staat vast dat Van Praag en de leden sowieso nog deze maand samenkomen. In ieder geval ruim voor de officiële Buitengewone Aandeelhoudersvergadering (BAVA), die ingepland staat voor 21 mei. Van Praag zal de leden overigens niet alleen toespreken en meenemen in het proces dat tot de schorsing van Kroes heeft geleid. Leo van Wijk, medecommissaris, zal hem bijstaan die dag. 

Er heerst grote onrust en onvrede onder de leden van Ajax na het Kroes-nieuws. Maar liefst 131 van hen stuurden deze week een brief aan de bestuursraad van Ajax. Daarin werd excuses geëist van rvc-voorzitter Van Praag. Hij werd beticht 'karaktermoord' te hebben gepleegd op Kroes. Van Praag noemde zijn handelen onder meer 'oliedom' en 'naïef'. 

Ondanks dat Van Praag openlijk de deur hard dicht leek te gooien, toonde Kroes zich vanaf moment één strijdbaar. De veelbesproken voetbalbestuurder gaf aan de beslissing van Ajax aan te willen vechten.