Forse kritiek op Van Boekel na dubieus VAR-optreden: 'Het is echt laf'

Forse kritiek op Van Boekel na dubieus VAR-optreden: 'Het is echt laf'

10 april - 21:08
44

Rafael van der Vaart en twee voormalig topscheidsrechters zijn kritisch over het VAR-optreden van Pol van Boekel tijdens Arsenal - Bayern München. Van Boekel had volgens het trio in moeten grijpen toen Arsenal-verdediger Gabriel Magalhães een bal oppakte in het zestienmetergebied.

Het moment is bekend: na dik een uur spelen maakte Gabriel discutabel hands, na een ogenschijnlijk al genomen doeltrap van keeper David Raya. 'Een kinderlijke fout en daar fluit ik niet voor in een kwartfinale van de Champions League', schijnt scheidsrechter Glenn Nyberg de situatie te hebben toegelicht. Ook VAR Van Boekel liet het erbij.

Laatstgenoemde kan om die reden op forse kritiek rekenen vanuit Nederland. "Het slaat nergens op. Hands is hands", zegt Van der Vaart tegenover het Algemeen Dagblad. De oud-international kan rekenen op steun van twee voormalig topscheidsrechters. "Als je dit tolereert, kun je de regels van het spel in de papierversnipperaar gooien", aldus Mario van der Ende. "Het is echt laf", voegt Dick Jol daaraan toe. "Volgens de regels is het een duidelijke strafschop. Hij kan de scheidsrechter hier echt redden. Dit was zo simpel te onderscheppen geweest en het ontsiert nu de wedstrijd."

Van der Vaart was dinsdagavond ook al erg kritisch op de arbitrage. Arsenal is volgens hem bestolen van een penalty tegen Bayern München. Bukayo Saka werd in de slotseconden geraakt door Manuel Neuer. De scheidsrechter vond het te weinig voor een strafschop en wuifde het weg, tot onbegrip van de Arsenal-spelers én Van der Vaart.