Dortmund schakelt favoriet PSG uit en staat in Champions League-finale

Dortmund schakelt favoriet PSG uit en staat in Champions League-finale

7 mei - 22:52
187

Borussia Dortmund heeft ten koste van Paris Saint-Germain de finale van de Champions League bereikt. De Duitse topclub maakte de stunt tegen de Parijse sterrenformatie compleet met een 0-1 zege in het Parc des Princes.

Door een treffer van Niclas Füllkrug deed Dortmund vorige week al uitstekende zaken in eigen huis. Trainer Edin Terzic zag dan ook geen reden om wijzigingen door te voeren. Ian Maatsen stond opnieuw in de basis, Donyell Malen nam op de bank plaats. Bij PSG was de hoop met name gevestigd op Kylian Mbappé.

Wedden

Meer odds

De thuisploeg nam het initiatief, maar de defensie van Dortmund werd in de openingsfase niet in verlegenheid gebracht. Mbappé dook na 35 minuten wel in kansrijke positie voor het Duitse doel op, maar door een sliding van Hummels maaide hij over de bal heen. Die Borussen kwamen er vervolgens snel uit en Gianluigi Donnarumma voorkwam met een uitstekende redding dat Karim Adeyemi de score opende.

De formatie van Luis Enrique leek te beseffen dat het uit een ander vaatje moest tappen, want de Fransen schoten uit de startblokken na rust. Gonçalo Ramos was al dicht bij een treffer en Warren Zaïre-Emery knalde zelfs tegen de paal. Dortmund moest plots alle zeilen bijzetten, maar niet veel later stond het 0-1. Mats Hummels sloeg toe uit een hoekschop. Daarmee bedroeg de marge twee doelpunten over twee duels.

Het was een dreun voor PSG, dat zo snakt naar succes in de Champions League. Door matig afwerken van Ramos ging een prima kans verloren. Nuno Mendes was dichterbij, maar voor de tweede keer raakte PSG de paal. Luis Enrique probeerde wat te forceren met het inbrengen van Bradley Barcola en Marco Asensio. De Franse fans veerden na 65 minuten op, toen arbiter Daniele Orsato naar de stip leek te wijzen na een overtreding van Hummels op Ousmane Dembélé. Het was echter geen penalty, maar een vrije trap.

In de slotfase voerde PSG de druk steeds verder op, terwijl Dortmund moest overleven. Een schot van Mbappé werd echter gekeerd door Gregor Kobel en Marquinhos kreeg een goede kopkans niet op doel. Tot overmaat van ramp stond de lat voor een derde én vierde keer een goal in de weg: Mbappé scoorde nét niet uit de kluts en ook Vitinha had het geluk niet aan zijn zijde met een uithaal. Voor PSG blijft eindwinst daarmee wéér uit.

Dortmund, in de achtste finale nog te sterk voor PSV, hield met hangen en wurgen de nul en staat op 1 juni in de Champions League-finale op Wembley. Real Madrid of Bayern München zal daarin de tegenstander zijn.