PSV in één klap steenrijk: succesvol jaar levert tientallen miljoenen op

PSV in één klap steenrijk: succesvol jaar levert tientallen miljoenen op

08:50, Vandaag Laatste update: 08:50
252

PSV heeft dit seizoen niet alleen sportief, maar ook financieel reuzenstappen gezet. De Eindhovenaren kunnen zich onder meer rijk rekenen met de 'nieuwe' Champions League. VoetbalPrimeur zet de financiële gevolgen van het kampioenschap op een rij.

Champions League

Net als nummer twee Feyenoord is PSV verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League. Dat legt de Eredivisie-topclubs geen windeieren, nu de opzet van het miljardenbal op de schop gaat. De deelnemers mogen straks minstens 2,46 miljard euro verdelen, waar dat nu nog twee miljard is.

PSV en Feyenoord kunnen onder meer rekenen op een hogere startpremie, die gaat van 15,6 naar 18,6 miljoen. De bonussen dalen wel iets. Een zege in de groepsfase levert straks nog 2,1 miljoen op (nu 2,8) en een gelijkspel 700.000 (nu nog 930.000). Daarentegen spelen clubs wel acht in plaats van zes groepsduels en ook een goede positie in de poule levert een fors bedrag op. Al met al is de schatting dat de deelnemers er zo'n vijftien procent op vooruitgaan.

Naast de startpremie keert de UEFA nog een variabele premie uit, die gebaseerd is op de mediawaarde en recente internationale prestaties van clubs. Verder krijgt PSV nog zijn deel uit de tv-pot. Voordat de bal überhaupt gaat rollen in de Champions League, is PSV verzekerd van 37 à 38 miljoen euro. Mocht de ploeg van Peter Bosz goed presteren, dan zullen daar nog tientallen miljoenen euro's bijkomen. Ook via recettes zullen enkele miljoenen binnenstromen.

Transferinkomsten

Vorig jaar verkocht PSV Cody Gakpo, Noni Madueke en Ibrahim Sangaré voor klinkende bedragen. Het moet wel heel gek lopen willen de Eindhovenaren niet opnieuw enkele klappers maken op de transfermarkt. Door de imponerende prestaties in de Eredivisie en het overwinteren in de Champions League, staan de spelers van Bosz op de kaart. Onder meer Johan Bakayoko en Joey Veerman zijn zeer gewild, maar er zijn meer spelers wiens transferwaarde flink is gestegen.

TV-ranglijst Eredivisie

PSV deelt een gevoelig tikje uit aan Ajax. De Eindhovenaren nemen de koppositie over op de tv-ranglijst van de Eredivisie. Tot dusver pakten de Amsterdammers zo’n 10,5 miljoen per seizoen en PSV 9,5 miljoen. De rollen worden nu omgedraaid. Bovendien gaat ESPN komend seizoen al meer betalen. Naar verwachting komt PSV op zo'n veertien miljoen per seizoen uit, Ajax moet het met zo'n anderhalf miljoen minder doen.

Commerciële groei

PSV maakt ook op commercieel vlak een razendsnelle ontwikkeling door, mede dankzij de deal met Brainport Eindhoven. De inkomsten uit sponsoring en partnerships gaan reeds richting de veertig miljoen euro en dat lijkt de komende jaren alleen maar meer te worden. Daarnaast kan PSV rekenen op een kleine tien miljoen uit de verkoop van shirtjes en andere attributen, maar ook daarop zal het kampioenschap een positief effect hebben.

Conclusie
De omzet van PSV, gestuwd door transfer- en Europese inkomsten, stijgt dit jaar al richting een recordhoogte van 150 miljoen euro. Als de Eindhovenaren op deze weg doorgaan, dan zal dat volgend jaar alweer overtroffen kunnen worden. Het eigen vermogen van de club groeit richting de veertig miljoen en door het recente succes zal ook daar volgend seizoen naar schatting nog eens vijftien tot twintig miljoen bijkomen.

Neem verder nog de snelle commerciële groei en het is duidelijk dat PSV de financiële huishouding volledig ten goede heeft gekeerd. Nog geen drie jaar geleden presenteerde de club een netto-verlies van ruim twintig miljoen euro, nu behoren de Eindhovenaren tot de gezondste clubs van Nederland.