De grootste gevolgen van een Brexit: Janssen zou niet naar Spurs mogen
De Britten hebben gekozen voor een vertrek uit de EU en dat heeft ook invloed op de voetbalwereld. Hoewel de exacte gevolgen van een Brexit nog niet helder zijn, is wel duidelijk dat er een hoop kan gaan veranderen in de Premier League.
Zo zijn er in de hoogste afdeling van het Engelse voetbal 122 voetballers die, indien een Brexit meteen doorgevoerd zou worden, zonder werkvergunning komen te zitten. In de Premier League, het Championship en de Schotse Premier League samen zouden 332 spelers direct hun werkvergunning verliezen. Volgens vooormalig Voetbal International-hoofdredacteur Tom van Hulsen zal het zo'n vaart niet lopen. 'Er zijn nu eenmaal oplossingen nodig'.
In Engeland krijgen voetballers van buiten de EU alleen een werkvergunning als ze gedurende de twee jaar daarvoor driekwart van de interlands met de nationale ploeg gespeeld hebben. Er is ook een aantal uitzonderingen. Een speler van een land uit de top-tien hoeft namelijk maar dertig procent van de A-interlands te hebben gespeeld.
Van Dijk en Janssen
Voor EU-spelers gingen al die regels niet op. Zij waren vrij om in Engeland te spelen. Nu Groot-Brittannië zich gaat afscheiden van de Europese Unie, gaan voor spelers uit Europa dezelfde regels gelden: ook zij kunnen pas in Engeland gaan voetballen als ze voldoen aan de bovenstaande voorwaarde.
Daardoor zou onder meer Virgil van Dijk bij het direct doorzetten van een Brexit zijn werkvergunning verliezen. En Vincent Janssen zou niet in aanmerking komen voor een transfer naar Tottenham Hotspur. Mogelijk dat er de komende jaren afspraken gemaakt worden waardoor het voor Europese spelers alsnog makkelijk wordt om de overstap naar Engeland te maken.
Als Brexit direct zou ingaan, zouden 332 spelers uit Premier League, Championship en Scottish Premier League hun werkvergunning verliezen.
— Tom van Hulsen (@tomvanhulsen) 24 juni 2016
De pond
De afwikkeling van de Brexit zal nog even gaan duren, maar er zijn ook directe gevolgen voor de voetbalwereld. Het Britse pond sterling zit namelijk in een vrije val nadat de Britten hebben gekozen voor een Brexit. Het is de grootste tussentijdse val van de pond ten opzichte van de dollar ooit. Eén pond stond vanochtend op 1,33 dollar, een daling van ruim tien procent.
Dat gaan de Engelse clubs in de portemonnee voelen. Waar er deze transferzomer alsvanouds met geld werd gesmeten in de Premier League, zullen de clubs door de instabiele financiële situatie en door het feit dat de pond een stuk minder waard is, geneigd zijn de hand meer op de knip te houden. Zeker transfers waarbij buitenlandse valuta gemoeid zijn, zijn op dit moment minder interessant voor de Premier League-clubs.
White Cliffs of Dover nieuwe grens voor English pound... pic.twitter.com/UzUFDQ9bfk
— Paul Blom (@paulblom) 24 juni 2016
Talenten
Het EU-vertrek van Groot-Brittannië gaat ook enorme gevolgen hebben voor de talentenhandel. Nu is het voor Engelse clubs toegestaan om spelers uit de EU tussen de zestien en achttien jaar al naar Engeland te halen. Na een Brexit mogen spelers pas vanaf hun achttiende naar de Premier League vertrekken, als ze al in aanmerking komen voor een werkvergunning.
Dat is een positieve ontwikkeling voor het Nederlandse voetbal, dat spelers als Tahith Chong - die van Feyenoord naar Manchester United verkast - dan kan behouden. En voor de Engelsen kan dat ook een positieve uitwerking hebben. Het beëindigen van de enorme talentenstroom naar de clubs uit de Premier League en het Championship biedt kansen aan eigen, uit Engeland afkomstig, talent.