Make-over in Arnhem: hyperactief Vitesse krijgt wéér een compleet nieuwe look

Make-over in Arnhem: hyperactief Vitesse krijgt wéér een compleet nieuwe look

07-07-2017 14:00
23

De transfermarkt is officieel pas een week open, maar qua nieuwe spelers staat de teller bij bekerwinnaar Vitesse al op zeven. Chelsea-huurling Charlie Colkett werd donderdag de zoveelste nieuweling. In het Gelredome wordt opnieuw alles anders.

Eloy Room, Kelvin Leerdam, Guram Kashia, Matt Miazga, Arnold Kruiswijk, Marvelous Nakamba, Navarone Foor, Lewis Baker, Milot Rashica, Ricky van Wolfswinkel en Nathan plus invallers Kevin Diks, Maikel van der Werff en Adnane Tighadouini. Dat zijn de veertien bekerhelden die voor eeuwig in de geel-zwarte geschiedenisboeken staan. Dankzij twee treffers van Van Wolfswinkel werd AZ op 30 april 2017 met 2-0 verslagen in De Kuip. Vitesse won die dag de eerste prijs uit de clubhistorie. In Arnhem barstte een volksfeest los. 

Liefst acht van die veertien namen zien we komend seizoen sowieso niet meer terug in het Gelredome. Huurlingen Miazga, Diks, Baker, Nathan en Tighadouini keerden terug naar hun werkgever. Leerdam verkaste naar de Verenigde Staten en Nakamba en topscorer Van Wolfswinkel werden voor miljoenenbedragen verkocht aan respectievelijk Club Brugge en FC Basel. Ook Valeri Qazaishvili, Arshak Koryan en Yuning Zhang, die geen rol speelden tijdens de bekerfinale, hebben hun koffers gepakt. Dat zijn elf vertrekkers, ongeveer de helft van de selectie. Zo gaat het haast jaarlijks in Arnhem. Het verloop is enorm. 

Technisch directeur Mo Allach heeft in mei en juni nog geen vakantiedagen kunnen opnemen. Hij is belast met de taak om weer een goede selectie te smeden, een Eredivisie-waardig team dat hoge kan gooien in de Europa League. Er zijn inmiddels zeven nieuwe gezichten gepresenteerd. Room krijgt onder de lat concurrentie van Remko PasveerDe routinier werd overgenomen van PSV. Heeft Allach plannen om Room, die al drie jaar basisspeler is, te verkopen? Of gaat Pasveer ook in Arnhem op de bank zitten? In de huidige situatie lijkt het daar wel op. 

Linksback van het nieuwe Vitesse is Alexander Büttner. Hij kende wat opstartproblemen sinds zijn terugkeer in januari 2017. Nu zou de oud-speler van Manchester United en Dinamo Moskou volledig fit moeten zijn. Op rechts neem Chelsea-huurling Fankaty Dabo het stokje over van Leerdam. In het centrum van de defensie twee vertrouwde gezichten: captain Guram Kashia en Maikel van der Werff. Trainer Henk Fraser heeft Arnold Kruiswijk en talenten Lassane Faye, Julian Lelieveld en Thomas Oude Kotte achter de hand. 

Thomas Bruns en Thulani Serero werden transfervrij overgenomen van Heracles Almelo en Ajax. Zij vervangen Baker en Nakamba op het middenveld . Nummer tien Foor krijgt mogelijk nog concurrentie van Ferdi Kadioglu. Volgens diverse media is Vitesse zéér geïnteresseerd in het wonderkind van NEC. Kadioglu kost ruim één miljoen euro. Colkett, een linksbenige middenvelder, werd donderdag binnengehengeld. Ook zijn Chelsea-collega Mason Mount lijkt binnenkort naar Arnhem te verkassen. 

In de aanval is de spoeling dun. Met de lucratieve verkoop van Van Wolfswinkel leverden Fraser en co. liefst 23 doelpunten in. Een pittige erfenis dus voor Tim Matavž, die overkwam van FC Augsburg. 2012/13 was het laatste seizoen waarin de Sloveen meer dan vijf doelpunten maakte. Voor FC Groningen-smaakmaker Bryan Linssen betaalde Vitesse ongeveer één miljoen euro. Hij en Milot Rashica moeten de bekerwinnaar vleugels geven.

Rashica werd eerder dit jaar nog gelinkt aan grote clubs uit de Eredivisie en het buitenland. In juni werd zijn contract verlengd tot medio 2020. Mitchell van Bergen mocht afgelopen jaar al diverse keren aan het grote werk ruiken. Wellicht wordt dit het seizoen van de grote doorbraak voor de zeventienjarige pingelaar.