Ajax en PSV móéten presteren in Europa met oog op UEFA-coëfficiëntenlijst

Ajax en PSV móéten presteren in Europa met oog op UEFA-coëfficiëntenlijst

17-08-2018 15:08
142

Door de uitschakeling van Feyenoord en Vitesse is de Nederlandse hoop in Europa volledig op Ajax en PSV gevestigd. Beide clubs hebben nog zicht op de groepsfase van de Champions League. Dat zou een enorme boost betekenen voor de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Plaatsing voor het miljardenbal levert namelijk vier punten per club op, meldt Voetbal International. Deze week zag Nederland concurrent Denemarken echter weer wat verder afstand nemen. Waar Feyenoord en Vitesse verloren, wonnen FC Kopenhagen, FC Midtjylland en Bröndby IF wél in de voorronde van de Europa League. De Denen hebben nog drie clubs in Europa.

Voordeel is dat Ajax en PSV dus nog kans maken op de Champions League. Goede prestaties zijn vereist als Nederland dit jaar de elfde plek op de UEFA-ranglijst wil overnemen van Oostenrijk. De top-tien mag minimaal één club naar de Champions League-afvaardigen, maar die eer is ook voor de nummer elf weggelegd als de Champions League-winnaar zich via de eigen competitie plaatst.

Voor Nederland zijn er een paar kanttekeningen. Behalve dat Denemarken momenteel beter presteert, heeft ook het wegvallen van de jaargang 2013/'14 gevolgen. In dat jaar haalden de meeste concurrenten minder punten. Alleen als Ajax en PSV presteren, blijft Nederland in de race.

Afbeelding via Bert Kassies