'Ajax heeft een beetje de grote bek, ik zag Ten Hag eerder trainer worden van PSV'

'Ajax heeft een beetje de grote bek, ik zag Ten Hag eerder trainer worden van PSV'

30-04-2019 08:56
37

Sjors Ultee was verrast door de keuze van Ajax om Erik ten Hag eind 2017 aan te stellen als nieuwe trainer. Hij was in het eerste seizoen bij FC Utrecht de assistent van de 49-jarige oefenmeester en merkte dat geen detail onbesproken blijft.

"Hij heeft een extreme drang om goed voorbereid te zijn. Hij wil echt alles weten", zegt Ultee tegen de NOS. "Ik maakte de analyses en keek de wedstrijden van tegenstanders. Maar Erik keek ze ook altijd zelf nog terug. Niet uit wantrouwen, maar omdat hij altijd alles zelf wilde zien. Klinkt dat autistisch? Een goede trainer heeft zoveel verantwoordelijkheid, die moet bijna wel autistisch zijn."

Ultee had de overstap van Utrecht naar Ajax niet verwacht. "Ik was verbaasd over het lef van Ajax om hem aan te stellen", zegt de assistent, die inmiddels werkzaam is bij Helmond Sport. "Ajax wil toch vaak oud-spelers als trainer en heeft toch een beetje de grote bek, de bluf. Ik zag Erik eerder trainer van PSV worden, daar had hij al gewerkt en dat vond ik meer een club die bij hem past."

Ten Hag bewijst dit seizoen het gelijk van de clubleiding van Ajax, dat in de halve finale van de Champions League staat. Toch is het te vroeg om een lange neus naar de criticasters te trekken. "Erik is ambitieus en realistisch genoeg om te weten dat het heel knap is wat hij nu doet, maar weet ook dat hij pas tevreden kan zijn met een titel. Zoals Erik altijd zegt: tevredenheid zorgt voor luiheid."