Koeman reageert op UEFA-besluit: 'Zeer vervelend, maar we moeten realistisch zijn'

Koeman reageert op UEFA-besluit: 'Zeer vervelend, maar we moeten realistisch zijn'

17-03-2020 15:42
11

Ronald Koeman heeft gereageerd op het bericht van de UEFA, die dinsdag besloot om het EK van 2020 met twaalf maanden uit te stellen. De bondscoach baalt van de ontstane situatie, maar heeft het volste begrip voor het besluit van de Europese voetbalbond

Het toernooi zou tussen 12 juni en 12 juli in twaalf Europese steden afgewerkt worden. Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Europa is dit echter niet verantwoord: het EK zal dus pas in 2021 plaats kunnen vinden. "Natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt", reageert Koeman tegenover de KNVB-kanalen. "Natuurlijk had ik liever een Europees Kampioenschap gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden voor het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden."

Het gezondheidsaspect is voorlopig belangrijker dan de sportieve belangen, vindt Koeman. "In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet. Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus."

Zoals het er nu naar uitziet, zal Nederland op 28 mei weer in actie komen tegen Griekenland en op 6 juni tegen Wales. Het lijkt echter uitgesloten dat die oefeninterlands – aanvankelijk ingepland ter voorbereiding op het EK – nog door zullen gaan. De eind maart ingeplande wedstrijden tegen de Verenigde Staten en Spanje waren al geschrapt. Op 4 en 7 september staan de Nations League-duels met Polen en Italië op de rol.