Euro Club Index: Ajax duidelijke kampioen, AZ, Feyenoord en PSV vormen top-vier

Euro Club Index: Ajax duidelijke kampioen, AZ, Feyenoord en PSV vormen top-vier

22-04-2020 15:57
125

Als het seizoen zou zijn afgemaakt, was het voor bijna 83 procent zeker dat Ajax kampioen van Nederland zou zijn geworden. Dat percentage is berekend door de Euro Club Index, een ranglijst gebaseerd op een grote hoeveelheid data.

Ajax zou kampioen zijn geworden met zes punten voorsprong op AZ. Feyenoord zou volgens de berekeningen het seizoen eindigen met tien punten minder dan Ajax en was daarmee nummer vier PSV nipt voorgebleven.

De Euro Club Index geeft een statistisch beeld van de sterkte van alle voetbalclubs uit de grote Europese competities. De voorspellingen worden bijgehouden door databedrijven Gracenote en Hypercube. Onder meer resultaten uit het verleden en uit- en thuisvoordeel zijn meegenomen bij de in totaal 100.000 simulaties van de rest van het seizoen.

De kans dat de titel naar AZ was gegaan, wordt ingeschat op bijna 15 procent. ADO Den Haag en RKC Waalwijk zouden degradatie niet hebben ontlopen. Vrijdag wordt duidelijk hoe het lopende seizoen wordt beëindigd door de KNVB.