'Blind gaat door mentale achtbaan, hij moet zich laten testen, testen en testen'

'Blind gaat door mentale achtbaan, hij moet zich laten testen, testen en testen'

26-08-2020 13:12 Laatste update: 13:37
55

Hedwiges Maduro leeft mee met Daley Blind. De dertigjarige verdediger van Ajax ging dinsdagavond in de slotfase van Ajax - Hertha BSC naar de grond, waarschijnlijk omdat zijn ICD-kastje afging en zijn hartritme herstelde.

Maduro kan zich in Blind verplaatsen. De oud-speler van onder meer Ajax, Valencia, Sevilla en Oranje kreeg in zijn carrière ook te maken met een hartprobleem. Hij benadrukt in gesprek met De Telegraaf dat zijn situatie 'volkomen onvergelijkbaar' is met die van Blind en 'uit respect' niets kan en wil zeggen over de specifieke casus.

Bij Maduro werd in dienst van Sevilla een geboren hartafwijking geconstateerd. "Je gaat vanaf het moment dat er iets mis is of lijkt écht door een mentale achtbaan. Dat zal Daley ook zo ervaren", vertelt hij. "Het moeilijke bij hartklachten is dat het zich allemaal in je lichaam afspeelt. Veel voetballers zijn control-freaks, maar je moét mensen leren vertrouwen."

Maduro geeft Blind advies. "Hij moet zich laten testen, testen en testen. Ook voor zijn eigen gevoel, want de onzekerheid krijgt je in haar greep. En als topsporter moet je vrij zijn in je hoofd. (...) Bij Daley moet dat veel heftiger zijn dan het bij mij was. Achteraf gezien is er bij mij nooit iets stuk geweest. Daley heeft zich twee keer op het veld niet goed gevoeld."