Ten Cate was al bijna bondscoach: 'Van Breukelen zei dat hij alles zou ontkennen'

Ten Cate was al bijna bondscoach: 'Van Breukelen zei dat hij alles zou ontkennen'

06-09-2020 23:50 Laatste update: 07-09-2020 00:15
33

Henk ten Cate liep in 2017 het bondscoachschap mis. Destijds besloot technisch manager Hans van Breukelen om op het laatste moment Dick Advocaat aan te stellen en een eerdere afspraak met Ten Cate te breken, zo klonk het destijds vanuit de media.

Daarop besloot de 65-jarige Amsterdammer om een journalist een verhaal te laten maken van de afwijzing van Van Breukelen. "Hans belde mij eerst en vertelde dat hij toch meer bedenktijd nodig had voordat hij me aan zou stellen", zegt Ten Cate tijdens Studio Voetbal. "Daarna belde hij nog eens op de dag dat ik opa werd. Hij zei dat hij alles zou ontkennen en dat hij wel zou zien wie ze zouden geloven."

Toen realiseerde Ten Cate zich dat hij geen bondscoach zou worden. "Toen wist ik dat het wel eens een moeilijk verhaal zou worden en heb ik besloten om mijn telefoon open te zetten", legt hij uit. "Hans is geen vervelende man en dat klinkt misschien gek dat ik dat nu zeg. Het is een aardige vent, maar hij had iets meer ballen moeten tonen toentertijd."

De ervaren trainer uit Amsterdam heeft nog niet nagedacht of hij ditmaal weer trainer wil worden, maar hij ziet ook dat het Nederlands elftal een talentvol team is. "Als je aan mij vraagt is dit een goed moment om in te stappen. Spelers gaan alleen nog maar beter worden en dit is een team waar je prijzen mee kan winnen. Sowieso is het de meest eervolle baan die er is voor een Nederlandse trainer."