De Onana-schorsing uitgelegd: furosemide wordt gebruikt als 'verbergmiddel'

De Onana-schorsing uitgelegd: furosemide wordt gebruikt als 'verbergmiddel'

05-02-2021 12:12 Laatste update: 12:18
175

Ajax-keeper Andre Onana is door de UEFA voor twaalf maanden geschorst vanwege het innemen van het stofje furosemide. Wat is furosemide, en waarom staat het op de dopinglijst?

Hoe kreeg Onana furosemide binnen?
Volgens de lezing van Ajax voelde de keeper zich niet lekker op de ochtend van 30 oktober en wilde hij een pilletje slikken. Per ongeluk nam hij een Lamizac-pil, die eerder aan zijn vrouw werd toegeschreven. Diezelfde dag werd hij nog getest op doping.

Wat is furosemide?
Furosemide is een stofje dat het lichaam helpt om overtollig vocht en zout af te drijven en de pompkracht van het hart te versnellen. Het innemen van het stofje leidt tot meer vochtverlies in de vorm van urine. Simpel gezegd is furosemide een plasmiddel.

Waar is furosemide werkzaam voor?
Furosemide wordt voorgeschreven aan mensen met een hoge bloeddruk en mensen met hart-, lever- en nierklachten. Patiënten nemen het stofje in bij klachten van oedeem, waarbij vocht zich ophoopt in bijvoorbeeld enkels, buik of longen. Dit kan het gevolg zijn van een verminderde pompfunctie van het hart of aandoeningen aan de lever of nier.

Waarom staat furosemide op de dopinglijst?
Furosemide staat op de lijst met verboden middelen van de World Anti-Doping Agency, omdat het het gebruik van andere dopingmiddelen kan verbergen. Ook leidt het tot versneld gewichtsverlies, wat in sommige sporten taboe is.

Worden sporters vaker geschorst voor het innemen van furosemide?
Een bekend voorbeeld is Kevin van Essen, die in 2015 in zijn tijd als speler van Telstar een voedingssupplement tot zich nam met daarin het stofje furosemide. Het leverde hem een schorsing van twee jaar op, en het einde van zijn voetbalcarrière.

Ook in andere sporten worden forse schorsingen uitgedeeld vanwege het innemen van furosemide. NBA-speler Deandre Ayton werd in 2019 voor 25 basketbalwedstrijden geschorst, honkballer Robinson Cano kreeg een jaar daarvoor een schorsing van tachtig wedstrijden. Een schorsing voor het innemen van furosemide wordt vrijwel nooit teruggedraaid.