Persoonlijk drama Onana: geen Afrika Cup in eigen land, Ajax-toekomst onzeker

Persoonlijk drama Onana: geen Afrika Cup in eigen land, Ajax-toekomst onzeker

05-02-2021 13:50 Laatste update: 13:56
57

Andre Onana is door de UEFA voor een jaar geschorst en dus zal de keeper uit Kameroen de komende maanden niet in actie kunnen komen. Dat is een hard gelag voor Ajax, de nationale ploeg van Kameroen en de doelman zelf. Wat zal hij de komende tijd allemaal aan zich voorbij moeten laten gaan?

Eredivisie en het bekertoernooi
Er zijn op dit moment nog veertien speelronden te gaan in de vaderlandse Eredivisie. In die veertien wedstrijden moet Ajax een voorsprong van zeven punten op naaste belager PSV zien vast te houden en dat moet dus zonder Onana gaan gebeuren. De Amsterdammers moeten nog naar Eindhoven, Rotterdam-Zuid en Arnhem en krijgen ook nog AZ op bezoek in de eigen Johan Cruijff Arena. Cruciale duels waarin de Kameroener hoe dan ook gespeeld zou hebben.

Dan is er nog het bekertoernooi. Op woensdag 10 februari komt PSV naar de hoofdstad en wordt er om een plekje in de halve finale gestreden. Mocht Ajax dat duel zonder Onana weten te winnen, speelt het in de halve finale een uitwedstrijd tegen Heerenveen, Feyenoord, Vitesse of Excelsior. In die wedstrijd kan een ticket voor de bekerfinale op 18 april worden verdiend. De Kameroener zal het allemaal vanaf de tribune mee moeten maken.

Geen Europees voetbal
Net nadat bekend werd dat Sébastien Haller definitief niet is ingeschreven voor het restant van de Europa League van dit seizoen, werd duidelijk dat ook Onana de wedstrijden tegen Lille OSC van 18 en 25 februari op zijn buik kan schrijven. Het sterk gehavende Ajax zal dan waarschijnlijk met Maarten Stekelenburg of Kjell Scherpen aantreden.

Het is dus nog maar de vraag of de Europese campagne van Ajax dit seizoen langer zal duren dan het tweeluik met de koploper van Frankrijk, die de laatste weken bijzonder goed in vorm is. Mocht het de Ajacieden toch lukken om Lille uit te schakelen, zal het in iedere Europese wedstrijd die daar op volgt zonder Onana en Haller moeten aantreden.

Drama voor het nationale elftal
Voor het nationale elftal van Kameroen komt het nieuws over Onana als een klap. De Ontembare Leeuwen spelen op dit moment kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup van 2022, maar daar zijn ze al voor geplaatst. Het toernooi wordt in januari 2022 gehouden en dat betekent dat Onana in zijn laatste maand schorsing zal moeten toezien hoe zijn landgenoten op een eindtoernooi spelen.

Dat is echter nog niet het pijnlijkste detail van het verhaal. Tot overmaat van ramp wordt het toernooi in januari 2022 ook nog eens in Kameroen zelf gehouden. Het lijkt er dus sterk op dat Onana het eindtoernooi in zijn eigen land zal moeten missen en een aantal dagen na de finale, als februari 2022 is aangebroken, weer officiële wedstrijden mag gaan spelen.

Het seizoen 2021/2022
Voordat de Afrika Cup gehouden wordt, heeft de Ajax-goalie de eerste seizoenshelft van 2021/2022 al meegemaakt. Daarin zullen de Amsterdammers naar alle waarschijnlijkheid Europese wedstrijden gaan spelen, in de Champions League of in de Europa League. Als de hoofdstedelingen zich nog moeten kwalificeren voor een hoofdtoernooi moet hij ook de voorrondewedstrijden missen.

Daarnaast zal het eerste deel van de jacht op een nieuwe landstitel ook aan Onana voorbij gaan. De kans lijkt groot dat directeur voetbalzaken Marc Overmars komende zomer een nieuwe keeper zal halen om de Kameroener te vervangen en die zal dan het doel moeten verdedigen in de eerste seizoenshelft. Wellicht doet hij het zo goed dat Onana zijn plekje niet eens meer terugkrijgt.

Een transfer lijkt uitgesloten
Tenslotte verandert er voor de 24-jarige doelman zelf ook heel veel. Waarschijnlijk is er geen enkele club die hem in de zomer van 2021 van Ajax wil overnemen en dus komt het fraaie toekomstplaatje dat Onana zeer zeker had toch in gevaar. Het is immers nog maar de vraag of hij zijn plekje onder de Amsterdamse lat in februari 2022 nog wel terug zal krijgen.

Zoals eerder al uitgelegd bestaat immers de kans dat Ajax een vervanger haalt die het goed doet, waardoor de terugkeer van de Kameroener plotseling niet meer nodig is. Kortom: de schorsing van twaalf maanden is een tijdelijke ramp voor Ajax en het nationale team van Kameroen, maar vooral een drama voor Onana zelf.