Ajax en Onana wisten het al twee maanden, fout kwam aan het licht in de badkamer

Ajax en Onana wisten het al twee maanden, fout kwam aan het licht in de badkamer

05-02-2021 16:50
332

Ajax was ruim twee maanden op de hoogte van de situatie rond Andre Onana. De fout kwam aan het licht toen de badkamer van de Ajax-doelman onderzocht werd.

"Hij had hoofdpijn en wilde een pilletje pakken uit de strip. Het had bijna dezelfde naam. Zijn vrouw gebruikte het. Hij heeft dat pilletje genomen tegen de hoofdpijn en op dezelfde dag was er een 'out of competition'-controle", zegt Van der Sar tegen de NOS.

Van der Sar en Onana wisten al een tijdje dat de doelman een dopingstraf boven het hoofd hing. "Eind oktober was de controle en half november kwam het naar buiten. Onana zat vanwege internationale wedstrijden in Kameroen. Dus telefonisch ging het wat lastig, al hadden we wel contact. Hij wist ook niet hoe en wat. Toen hij terugkwam zijn we naar de dokter gaan. We hebben alle medicijnen bij elkaar gepakt hoe het in elkaar stak."

Het middel waar het om gaat is Furosemide, een vochtafdrijvend middel. De vrouw van Onana kreeg het voorgeschreven omdat ze na haar zwangerschap vocht vasthield. Voor sporters is het echter verboden omdat het andere verboden middelen zou maskeren. Van der Sar snapt dat Onana zich vergist heeft. "Ja. De stripjes en de grootte van de pillen waren vrijwel gelijk."

"Andre heeft hier de afgelopen vijf jaar een hoog niveau gehaald en staat op de lijst van Europese topclubs. Het is geen spierversterkend middel en ook geen middel waar je sterker en sneller van wordt. Het heeft voor hem geen nut. Er zijn verschillende controles geweest en hier is nooit wat van te zien geweest."