Ajax officieus landskampioen: Klaassen zet Johan Cruijff Arena in vuur en vlam

Ajax officieus landskampioen: Klaassen zet Johan Cruijff Arena in vuur en vlam

25-04-2021 16:25 Laatste update: 16:47
238

Ajax is officieus kampioen van Nederland. Drie dagen na het gelijkspel tegen FC Utrecht trokken de Amsterdammers aan het langste eind tegen AZ: 2-0. Davy Klaassen kroonde zich tot de held van de middag.

In de Johan Cruijff Arena was voor het eerst sinds september 2020 weer publiek welkom: de 7.500 supporters zorgden voor een mooie sfeer. Het bleek de voorbode voor een meeslepende topper. De eerste mogelijkheid was voor Sébastien Haller, die op doelman Marco Bizot stuitte. Aan de andere kant was Teun Koopmeiners dichtbij.

Waar Bizot een ijzersterke eerste helft keepte, hield Maarten Stekelenburg zijn ploeg zelfs op de been. Met een reeks uitstekende reddingen voorkwam hij goals van Calvin Stengs en Albert Gudmundsson. En toen Stekelenburg eindelijk geslagen leek, greep Edson Álvarez in om Bruno Martins Indi van scoren af te houden.

Ondanks het uitblijven van goals, was het genieten in Amsterdam. Ajax en AZ speelden in een hoog tempo en legde elkaar het vuur na aan de schenen. Na dik een uur spelen viel de eerste goal van de middag: Dusan Tadic probeerde Haller te bereiken in de zestien, de spits liet de bal slim lopen en Klaassen rondde af: 1-0.

Na de goal kwam Ajax nog maar zelden in de problemen. AZ moest vooral tegenhouden en mocht van geluk spreken dat Bizot de lijn van zijn sterke eerste helft doortrok. Opvallend was de invalbeurt van Brian Brobbey, die bij zijn entree werd uitgefloten. In de blessuretijd bepaalde Klaassen de eindstand op 2-0.

Door de overwinning heeft Ajax twaalf punten meer verzameld dan nummer twee PSV. In theorie kunnen de Amsterdammers nog ingehaald worden door de Eindhovenaren, maar door het grote verschil in doelsaldo is de kans daarop nihil.