De vrije val van Barcelona: 1 miljard schuld, ook Memphis en Wijnaldum onhaalbaar

11-02-2021 12:20
64

FC Barcelona is in een financiële vrije val gekomen na de uitbraak van het coronavirus. De trotse Catalanen zitten tot over hun oren in de schulden en kunnen Memphis Depay en Georginio Wijnaldum pas betalen als ze transfervrij zijn. Hoe heeft het zover kunnen komen? VoetbalPrimeur legt het uit.

Barça was tijdens de vorige twee seizoenen de Europese club met de hoogste omzet: in '18/'19 werd er 841 miljoen euro binnengehaald, maar één jaar later was dat al gedaald naar 715 miljoen. En dat terwijl er tussen augustus 2019 en begin maart 2020 nog gewoon publiek naar de stadions mocht komen... De inkomsten over het huidige seizoen zullen dus nóg lager uitvallen. Barcelona heeft een wereldwijde fanbase, maar kan al maandenlang geen publiek in Camp Nou begroeten: het kostte de club vorig seizoen al 67 miljoen euro, dit seizoen zal de schade dus verder oplopen.

Daarnaast is Barcelona slachtoffer van zijn eigen beleid: jarenlang werd er met geld gesmeten in Camp Nou, waardoor de schuld is opgelopen tot ruim één miljard. De afgelopen tien jaar werd er weliswaar 900 miljoen euro verdiend met de verkoop van spelers, maar daar stond anderhalf miljard (!) euro aan transferuitgaven tegenover. Bovendien mocht Lionel Messi een megacontract ondertekenen, waarmee hij verzekerd was van 555 miljoen euro in vier jaar tijd. Sinds de uitbraak van COVID-19 heeft Barça zijn personeel al twee keer moeten verzoeken om een deel van het salaris in te leveren.

Ook werd er een beroep gedaan op de overheid, om een faillissement af te wenden. Barcelona ontving een steunpakket, maar moest in ruil daarvoor zijn uitgaven terugschroeven: voor elke betaalde transfersom moest het dubbele binnengehaald worden. Als de club - bijvoorbeeld - Memphis voor twintig miljoen binnen wilde halen, moest het eerst bewijzen dat het veertig miljoen had verdiend met uitgaande transfers. Spectaculaire aankopen à la Neymar, Antoine Griezmann en Frenkie de Jong hoeven we voorlopig niet te verwachten in Camp Nou: Sergiño Dest, Eric García, Memphis en Wijnaldum lijken de nieuwe norm te worden.