'Nederlandse topclubs praten verder met Belgische teams over BeNeLiga-variant'

'Nederlandse topclubs praten verder met Belgische teams over BeNeLiga-variant'

06-02-2022 12:43
209

Het volledig samengaan van de Eredivisie en de Jupiler Pro League is van de baan. Wel oriënteren de Nederlandse en Belgische topclubs zich op een alternatief voor de BeNeLiga, meldt Voetbal International.

Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse onderzoeken samen met de Belgische initiatiefnemers Club Brugge, Anderlecht, KRC Genk, Standard Luik en AA Gent een model, waarbij alleen in de finale van het seizoen tegen elkaar wordt gestreden.

Volgens VI zouden beide landen in dat geval eerst een nationale competitie afwerken. De eerste zes teams van de Eredivisie en die van de Jupiler Pro League stromen na de winterstop door naar de BeNeLiga. Daarin strijden ze om het kampioenschap en worden de Europese tickets verdeeld. Om de Eredivisie interessant te houden voor clubs die zich niet plaatsen, zou de nummer zeven van Nederland tegen een BeNeLiga-team om het laatste Europees ticket kunnen spelen.

VI benadrukt dat het idee nog in de kinderschoenen staat. Van concrete plannen, onder meer over de verdeling van de Europese tickets, is nog geen sprake. Wel is duidelijk dat het onmogelijk zou zijn om eerst een volledige competitie in eigen land af te werken. Er zijn meerdere opties, maar het weekblad vermoedt dat de discussie over een kleinere Eredivisie ook weleens nieuw leven ingeblazen kan worden.

De zes Nederlandse en zes Belgische clubs hebben nog steeds hetzelfde uitgangspunt. Ze willen sterkere tegenstand en meer interessante duels, zodat de tv-rechten en commercie meer opleveren. Het tv-contract met ESPN eindigt na het seizoen 2024/2025. Ruim voor die tijd moet de knoop worden doorgehakt.