Tien mogelijke opvolgers van Overmars als directeur voetbalzaken bij Ajax

Tien mogelijke opvolgers van Overmars als directeur voetbalzaken bij Ajax

07-02-2022 14:00 Laatste update: 08-02-2022 11:45
248

Het vertrek van Marc Overmars bij Ajax kwam voor de buitenwacht als een donderslag bij heldere hemel. De positie van de directeur voetbalzaken was onhoudbaar wegens grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's. Maar hoe moet het nu verder in de Johan Cruijff Arena? VoetbalPrimeur denkt mee en brengt tien mogelijke opvolgers in kaart.

Intern
Edwin van der Sar (algemeen directeur)
Van der Sar en Overmars vormden de laatste jaren een belangrijke tandem bij Ajax. De oud-doelman werd door De Telegraaf al naar voren geschoven als tussenoplossing, mede doordat ook hij een goede band heeft met trainer Erik ten Hag. Hoewel Van der Sar de laatste jaren sterk gegroeid is in zijn rol als algemeen directeur, past de pet van directeur voetbalzaken hem misschien wel net zo goed. Zo was hij al eens in beeld bij Manchester United. "Ik weet natuurlijk wel iets van voetbal", grapte hij in gesprek met de Engelse media. Het zou wel betekenen dat Ajax een nieuw probleem creëert: vindt maar eens een algemeen directeur met de uitstraling van Van der Sar.

Wedden

Meer odds

Gerry Hamstra (technisch manager)
Hamstra ging in 2021 aan de slag als technisch manager van Ajax. Hij werkte in die hoedanigheid al nauw samen met Overmars en is onder meer verantwoordelijk voor het contracteren van talentvolle jeugdspelers en de contractverlengingen van spelers van Jong Ajax. Voor zijn komst naar Ajax was Hamstra vijf jaar technisch manager van sc Heerenveen en daarvoor was hij zeven jaar hoofd jeugdopleiding bij Vitesse en in verschillende technische functies werkzaam bij FC Emmen en FC Groningen. Hamstra zal vermoedelijk geen lange inwerktijd nodig hebben, maar durft Ajax het met hem aan? Amsterdam is andere koek dan Heerenveen.

Henk Veldmate (hoofd scouting)
Naast Hamstra zou ook Veldmate promotie kunnen maken. De hoofd scouting van de Amsterdammers kwam in 2016 over van FC Groningen, waar hij zo'n achttien jaar werkzaam was geweest als manager technische zaken. Veldmate geeft nu alweer bijna zes jaar met veel succes leiding aan de scouting van Ajax, dat tussendoor zijn contract verlengde tot medio 2024. Vooral zijn netwerk in Zuid-Amerika spreekt tot de verbeelding. Hij haalde Luis Suárez naar Groningen en stond bij Ajax onder meer aan de basis van de komst van Nicolás Tagliafico. Veldmate treedt niet graag op de voorgrond, maar lijkt ook een uitstekende interne oplossing.


Veldmate (rechts) met Michel Doesburg en Overmars

Danny Blind (assistent-bondscoach/rvc-lid Ajax)
Blind mag met recht een duizendpoot genoemd worden binnen Ajax. Hij was al jeugdtrainer, hoofd jeugdopleidingen, hoofdtrainer, assistent-coach én technisch directeur bij de club. Momenteel heeft Blind een uitstapje gemaakt naar het Nederlands elftal, waar hij de rechterhand is van bondscoach Louis van Gaal. Na het WK in Qatar neemt hij in principe weer plaats in de raad van commissarissen van de landskampioen, waar hij tijdelijk wordt vervangen door Adrie Koster. Of gaat hij toch voor een derde keer als directeur voetbalzaken van Ajax aan de slag?

Nederlandse kandidaten
Marcel Brands (clubloos)
Brands heeft ruime ervaring in de Nederlandse top en zit na zijn vertrek bij Everton zonder club: op het eerste oog is hij een ideale kandidaat voor Ajax. Brands zette zijn eerste stappen in de bestuurskamer bij RKC Waalwijk en was van 2005 tot 2010 technisch directeur van AZ. Hij stelde in Alkmaar een selectie samen die in 2009 onder Van Gaal kampioen van Nederland werd. In 2010 vertrok Brands naar PSV, waar hij lof oogstte voor zijn werk en drie landstitels vierde. Brands koos in 2018 voor het avontuur bij Everton, maar vanwege een 'duidelijk verschil in visie' werd zijn contract in december ontbonden. Brands werd al getipt als nieuwe directeur topvoetbal van de KNVB, maar wellicht ziet hij meer uitdagingen in Amsterdam.

Max Huiberts (technisch directeur AZ)
Huiberts stippelt al sinds 2016 het technische beleid uit bij AZ, nadat hij eerder actief was bij de club als scout en technisch coördinator. Met beperkte middelen weet Huiberts bijna ieder jaar een selectie samen te stellen die de strijd aan kan gaan met de traditionele top-drie. Sinds afgelopen zomer klonk er wat kritiek, omdat er nauwelijks vervangers kwamen voor steunpilaren als Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, maar AZ is alweer aan een opmars bezig. Huiberts zou niet de eerste zijn die de overstap maakt van Alkmaar naar Amsterdam.

Jordi Cruijff (hoofd internationale scouting FC Barcelona)
Door de sterke link van zijn vader met Ajax, mag Jordi Cruijff niet ontbreken. De negenvoudig Oranje-international stuurt officieel de internationale scouting aan bij FC Barcelona, maar hij geldt vooral als technisch adviseur van voorzitter Joan Laporta. Daarnaast staat hij ook technisch directeur Mateu Alemany bij. Cruijff beleefde zijn succesvolste periode als technisch directeur bij Maccabi tel Aviv. In Israël won hij meerdere landstitels. Ook haalde hij Peter Bosz naar de club. Sinds 2021 is hij werkzaam in Camp Nou, maar wellicht ziet hij het zitten om op eigen benen te staan bij Ajax.

Buitenlandse opties
Peter Verbeke (algemeen directeur Anderlecht)
Verbeke timmert hard aan de weg in het Belgische voetbal. Hij is pas 39 jaar, maar was al werkzaam bij Club Brugge (recruitment coördinator) en AA Gent (technisch manager). In 2020 pikte de gevallen topclub Anderlecht hem op. In Brussel werd hij aangesteld als technisch directeur, maar verdiende hij al snel een promotie tot algemeen directeur. Verbeke toont zich met weinig geld creatief bij Paars-Wit. Onder meer de komst van Sergio Gómez was een schot in de roos, terwijl ook huurling Joshua Zirkzee een prima indruk maakt.

Luis Campos (technisch adviseur Galatasaray)
Een aanstelling van Luis Campos bij Ajax ligt niet meteen voor de hand, maar de Portugees heeft wel een fraaie staat van dienst. Hij stelde bij zowel AS Monaco (2013 tot 2016) als Lille OSC (2017 tot 2020) een kampioensselectie samen. Zo haalde hij onder meer Sven Botman naar de regerend Frans kampioen, net als Jonathan Ikoné, Renato Sanches, Victor Osimhen en Jonathan David. Momenteel is Campos technisch adviseur van het Turkse Galatasaray.

Michael Edwards (technisch directeur Liverpool)
Mocht Ajax 'out of the box' willen denken, dan kan het ook een poging wagen voor Michael Edwards. De 42-jarige Engelsman verwierf faam als director of football van Liverpool, dat onder zijn bewind onder meer Virgil van Dijk, Mohamed Salah, Andrew Robertson en Alisson Becker aantrok. In november maakte Edwards echter bekend dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging en daarom aan het einde van het seizoen vertrekt. Mogelijk kunnen de Amsterdammers eens een belletje wagen.