Kritiek op Blind: 'Ajax heeft de potentie, maar weet niet of ze het gogme hebben'

Kritiek op Blind: 'Ajax heeft de potentie, maar weet niet of ze het gogme hebben'

01-03-2022 07:34
81

Marco van Basten en Ruud Gullit kijken kritisch naar de organisatie van Ajax bij balverlies. De voormalig topvoetballers vinden dat de ploeg van coach Erik ten Hag zichzelf in de vingers sneed in het Champions League-duel bij Benfica (2-2). 

"Wat opvallend was, waren de counters die Ajax zelf veroorzaakte", oordeelt Van Basten over het treffen in Lissabon bij Rondo. "Ze houden geen rekening met eventueel balverlies, dat is toch erg onverstandig. Het is het spel van Ajax met veel mensen voor de bal, maar uiteindelijk moet je ook rekening houden met eventueel balverlies. Daar is een speler als Edson Álvarez heel belangrijk in."

De Mexicaan ontsnapt echter niet aan kritiek na een mislukte onderschepping in aanloop naar de 2-2. "Daar mag hij zich nooit laten uitspelen. Daardoor stond het drie tegen vier. Zo'n Álvarez moet op die positie veel sluwer zijn. Hij moet nooit daar in duel gaan en een tackle inzetten, waardoor hij uitgespeeld wordt. Als hij hem voor zich houdt, leidt die counter waarschijnlijk niet tot een doelpunt."

Van Basten heeft een dringend advies voor Ajax, dat een paar dagen na de remise tegen Benfica verloor van Go Ahead Eagles (2-1). "Dit Ajax is heel goed en aanvallend doen ze echt wel bijzondere dingen, maar ze moeten zorgen dat ze niet zo kwetsbaar zijn. Als ze verder komen en tegen echt grote spitsen komen te staan en je laat die één-op-één achter met deze verdediging, dan ben je ten dode opgeschreven."

Ook Gullit vindt de Amsterdammers erg naïef. Hij dacht eerder nog dat Ajax de finale van de Champions League zou kunnen halen, maar komt daar enigszins op terug. "De potentie zit in het elftal om het te halen, maar ik weet niet of het gogme erin zit om af en toe te zeggen: nu even niet. Daley Blind was voorin, dat was bij Tottenham ook al zo. Ik begrijp dat niet. Het lijkt alsof ze voetballen om lekker te voetballen. Soms moet je lelijk voetballen."