Ajax-target Francisco Conceição: trainer en vier broers, van 20 naar 5 miljoen

Ajax-target Francisco Conceição: trainer en vier broers, van 20 naar 5 miljoen

11-07-2022 12:00
56

FC Porto-talent Francisco Conceição moet op den duur de opvolger van Antony bij Ajax worden, werd deze week duidelijk: de buitenspeler zou voor vijf miljoen euro binnengehaald kunnen worden en heeft volgens De Telegraaf al met trainer Alfred Schreuder gesproken. VoetbalPrimeur stelt Conceição aan je voor.

Hij zal er vast al aan gewend zijn, de vergelijking met zijn vader, een grote naam in het Portugese voetbal. Sérgio Conceição was zelf ook buitenspeler, speelde 56 interlands en is sinds 2017 met veel succes trainer van FC Porto. Voetbalminnend Portugal smulde van de Instagram-video die deze zomer opdook, waarin Francisco op het strand een balletje hooghield met zijn zevenjarige broertje José.

He negentienjarige Ajax-target heeft nóg drie broers: Sérgio junior (25) gaat in België bij Seraing aan de slag, Rodrigo (22) loopt ook bij FC Porto rond en Moisés (21) speelt bij Leixões. Van Francisco wordt echter het meest verwacht. Hij kreeg in de vorige twee seizoenen als invaller zijn kansen en tekende begin dit jaar voor een historisch sportmoment. Conceição stond pas net in het veld tegen Estoril, maakte vlak voor tijd de winnende goal en viel bij de dug-out vader Sérgio in de armen.

Niet veel later viel de naam van Ajax al in de Portugese pers: FC Porto zou bedankt hebben voor een Amsterdams bod van in totaal twintig miljoen euro. Conceição ligt nog één jaar vast en de regerend Primeira Liga-kampioen is al enige tijd druk bezig met het verlengen van zijn contract. Men ziet meer in hem dan alleen de zoon van de trainer, concludeerde A Bola. Inmiddels is wel duidelijk waarom FC Porto dit zo graag wilde: de jonge aanvaller blijkt nu een clausule van slechts vijf miljoen euro in zijn huidige contract te hebben.

Een transfer naar Ajax lijkt op het eerste oog aantrekkelijker dan een langer verblijf in Portugal. Conceição heeft in de vorige twee seizoenen 39 competitiewedstrijden gespeeld, maar werd slechts twee keer in de basis gezet door zijn vader. Van de winterse transfers van sterspeler Luis Díaz (Liverpool) en oude Eredivisie-bekende Jesús Corona (Sevilla) is hij in dat opzicht ook niet wijzer geworden. Bovendien speelt FC Porto meestal in een 4-4-2 systeem, terwijl Conceição te boek staat als een klassieke buitenspeler.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sérgio Conceição (@sergioconceicaoofficial)

Bij Ajax ligt bovendien een plan klaar, zoals dat zo mooi heet. Zeker als Antony nog tot het winterse WK blijft, zal hij niet meteen gehaald worden voor de basis, aangezien Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren ook nog rondlopen op de toekomst. Conceição wordt echter klaargestoomd voor de opvolging van de Braziliaan, met wie hij in zijn moedertaal zou kunnen communiceren. Gelet op het moordende schema van het komende seizoen komen er ongetwijfeld genoeg kansen om minuten te maken, desnoods bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

Om sportieve redenen zou het dus niet onlogisch zijn als Conceição voor een vertrek naar Nederland kiest. Het betekent wel dat hij voor het eerst op eigen benen komt te staan. Toen de spelers van FC Porto onlangs een video met jonge fans opnamen, had één van hen een veelzeggende vraag voor de zoon van de trainer: of hij zijn vader nog welterusten wenst voordat hij naar bed gaat…