Turken trekken aan de touwtjes in Sittard: 'Ook Yilmaz uit invloed op beleid'

Turken trekken aan de touwtjes in Sittard: 'Ook Yilmaz uit invloed op beleid'

23-08-2022 07:44
147

Het is binnen Fortuna Sittard geen geheim dat de Turkse machtshebbers Isitan Gün en Atilla Aytekin achter het bliksemontslag van Sjors Ultee zitten. Dat schrijven De Telegraaf en het Algemeen Dagblad. De trainer moest al na drie duels het veld ruimen.

De kranten wijzen ook op de status aparte van het Turkse voetbalicoon Burak Yilmaz. 'In formele zin heeft Yilmaz geen invloed op het sportieve beleid. Achter de schermen heeft de routinier, die na zijn actieve loopbaan aan de slag gaat als trainer in Sittard, dit volgens betrokkenen wel degelijk', schrijft het AD, dat weet dat het vermoeden bestaat dat Yilmaz, Gün en Aytekin een coach uit hun netwerk willen aanstellen. Het zou gaan om een 'grote naam'.

Wedden

Meer odds

Huub Stevens, die een verleden heeft bij Fortuna, is niet verrast door het razendsnelle vertrek van Ultee. "Dit zag ik wel aankomen. Ultee had met Yilmaz een speler in zijn groep erbij gekregen die zijn eigen gang ging", zegt de Limburger in De Telegraaf. "Door de eigenaren is van alles beloofd aan Yilmaz, ook al dat hij in de toekomst trainer zou worden. Als je op die manier een speler erbij krijgt, maakt het dat lastig voor een trainer."

Ultee bezegelde zijn lot misschien wel met zijn keuze om Dogan Erdogan tegen SC Cambuur op de bank te zetten, nadat hij tegen FC Twente een zwakke indruk maakte. Erdogan kwam echter op voorspraak van technisch adviseur Ogan Tarhan, die een invloedrijke rol heeft als adviseur van Gün.

Van Marwijk
Bert van Marwijk, voormalig speler en trainer van Fortuna, vindt de timing van de rigoureuze ingreep wel opmerkelijk. "Als je een trainer de kans geeft om door te gaan, dan vind ik niet dat je 'm er al na drie duels uit kunt gooien", stelt de oud-bondscoach, die weet dat de situatie in Sittard iets anders is. "De eigenaar bepaalt. De club heeft alle zeggenschap uit handen gegeven en dat zie je op dit soort momenten terug. Je ziet hoe belangrijk het is om als club baas in eigen huis te blijven."