Italië kijkt met verbazing naar huidig Ajax: 'Ik had ze minder arrogant verwacht'

Italië kijkt met verbazing naar huidig Ajax: 'Ik had ze minder arrogant verwacht'

12-10-2022 13:45
290
Author profile picture

Lars Teunissen

Ajax treedt woensdag, acht dagen na het debacle in de Johan Cruijff Arena (1-6), opnieuw aan tegen Napoli. In Italië is men geschrokken van de manier waarop de Amsterdammers vorige week voor de dag kwamen, vertelt Maurizio Nicita, Napoli-watcher voor La Gazzetta dello Sport.

Het verhaal is bekend: Ajax werd een week geleden overklast door Napoli. Nadat de Amsterdammers via een klutsgoal van Mohammed Kudus op voorsprong kwamen, namen de Italianen het initiatief over en trakteerden ze Ajax op een historische nederlaag. "Ik had een minder arrogant Ajax verwacht", vertelt Nicita aan VoetbalPrimeur.

Wedden

Meer odds

"Je zag duidelijk dat Ajax Napoli niet goed bestudeerd had. Daardoor lukte het de ploeg tijdens de wedstrijd niet om omzettingen te doen, om op die manier fouten te voorkomen", vervolgt de journalist, die geen goed woord over heeft voor de manier waarop de ploeg van Alfred Schreuder voor de dag kwam. "Iedereen speelde slecht." Een lichtpuntje kan Nicita niet noemen. "Al ontsprong Bergwijn in zekere zin nog een beetje de dans."

Kracht van Napoli
Napoli beleeft een spectaculaire start van het seizoen. Na negen speelrondes gaat de ploeg ongeslagen aan kop in de Serie A, terwijl ook alle drie de Champions League-wedstrijden ruim werden gewonnen. Met een doelsaldo van dertien voor en twee tegen moet het raar lopen, wil Napoli niet overwinteren in de hoogste Europese competitie.

"Of Napoli specifiek tegen Ajax zó goed was? Dat zou ik niet zo zeggen", aldus Nicita. "Napoli speelde ook tegen Liverpool (4-1, red.) en Rangers FC (0-3, red.) ontzettend goed. Ajax speelde Napoli in de kaart en was zelf, nogmaals, ontzettend slecht."

Nicita wil de wedstrijd in Amsterdam niet als een incident beschouwen. "Nee, zeker niet", benadrukt hij. "In technisch opzicht ontlopen beide ploegen elkaar niet veel, maar je mag nooit met vijf doelpunten verschil verliezen."

'Schreuder moet in de spiegel kijken'
Om in Napels kans te maken op een resultaat, moet Ajax volgens Nicita de speelwijze omgooien. Doordat de Amsterdammers in de heenwedstrijd hoog druk bleven zetten, ontstonden er te vaak gaten voor de Napoli-aanval om in te duiken. "Ajax moet nederig zijn en erkennen dat een tegenstander als Napoli om een andere aanpak vraagt. Ze zullen compact moeten staan als ze aanspraak willen maken op een resultaat."

Ajax staat er in Italië anders op dan vier seizoenen geleden, toen het elftal van toenmalig trainer Erik ten Hag Juventus in de kwartfinales van de Champions League uitschakelde. "Het team van Ten Hag was vele malen sterker: individueel, als team en als organisatie", oordeelt Nicita, die met open mond naar het interview van Schreuder na het duel in Amsterdam luisterde.

Schreuder wisselde pas in minuut 72 voor het eerst en stelde dat hij het niet nodig achtte eerder in te grijpen. Daarbij vond hij 1-6 geflatteerd. "Naar mijn mening begrijpt Schreuder niet hoe ernstig de nederlaag van vorige week dinsdag was voor Ajax."