Spelersbattle: Real Madrid en Barcelona gaan gelijk op in aanloop naar El Clásico

Spelersbattle: Real Madrid en Barcelona gaan gelijk op in aanloop naar El Clásico

16-10-2022 12:00 Laatste update: 12:00
24

Real Madrid en Barcelona spelen zondagmiddag de eerste Clásico van het seizoen. Beide ploegen zijn in de competitie nog ongeslagen en hebben evenveel punten, maar Barça staat op doelsaldo aan kop in La Liga. VoetbalPrimeur legt de beoogde basisteams naast elkaar in aanloop naar één van de grootste wedstrijden ter wereld.

Andriy Lunin - Marc-André ter Stegen: 0-1
Een aderlating voor Real Madrid: Thibaut Courtois lijkt niet op tijd hersteld te zijn voor El Clásico. Lunin zal daarom onder de lat staan voor Real Madrid. De Oekraïner keepte nog geen tien wedstrijden in de hoofdmacht en mist daardoor een stukje ervaring. Daarom kunnen we hem eigenlijk niet goed vergelijken met Ter Stegen. De Duitser zag zijn vorm de laatste jaren afnemen, maar de Barça-goalie lijkt dit seizoen weer helemaal terug te zijn op zijn allerbeste niveau. Ter Stegen werd in acht competitieduels slechts één keer gepasseerd en is daarmee de minst gepasseerde doelman in alle grote competities dit seizoen. 

Dani Carvajal - Sergi Roberto: 1-1
De twee Spanjaarden hebben veel blessureleed meegemaakt in de afgelopen seizoenen, maar zijn nu weer fit. Desondanks is het af en toe nog flink aanpoten voor beiden. Carvajal en Roberto staan daarom ook niet iedere week in de basis. Al met al kunnen we concluderen dat de felle Carvajal een streepje voor heeft. Roberto is nog steeds een gelegenheidsrechtsback en speelt omdat Koundé nodig is in het centrum en Héctor Bellerín geblesseerd is. Hoewel hij het in het verleden goed heeft gedaan op deze positie, kan hij niet tippen aan het niveau van Carvajal. Daarom pakt Real hier de leiding.

Éder Militão - Jules Koundé: 2-1
Militão heeft dan wel concurrentie gekregen van Rüdiger, dat lijkt hem voorlopig alleen maar goed te hebben gedaan. De Braziliaan is snel, sterk en gevaarlijk bij corners. Koundé is na een blessure weer terug en vervangt Piqué. De Fransman speelde tot nu toe veelal op rechtsback, maar lijkt nu een plek in het centrum te gaan innemen nadat Piqué midweeks tegen Internazionle compleet door het ijs zakte. Koundé kwam over van Sevilla waar hij grootse indruk maakte. Voor Barça kwam hij nog te weinig in actie om hem te kunnen vergelijken met Militão, die deze battle naar zich toe trekt.

David Alaba - Eric García: 3-1
Wederom wint Real Madrid. Alaba is sinds zijn overstap cruciaal voor Real-trainer Carlo Ancelotti en uitgegroeid tot een vaste basisspeler. De Oostenrijkse verdediger heeft een geweldige pass in de benen en is ook in verdedigend opzicht ijzersterk. García draait een prima seizoen en is vooral in de opbouw heel belangrijk. Verdedigend moet hij echter nog veel stappen maken, waardoor hij voorlopig nog niet te vergelijken is met Alaba.

Ferland Mendy - Alejandro Balde: 3-2
Mendy heeft zich sinds zijn overstap van Olympique Lyon stilletjes in de basis geknokt en heeft Marcelo doen vergeten. Hij steekt er niet bovenuit, maar heeft wel degelijk zijn waarde voor Real Madrid. Bij Barcelona is dit seizoen niet Jordi Alba de linksback, maar was daar vanuit het niets de piepjonge Balde. Hij wist grote indruk te maken en gaf al drie assists, tegenover nul van Mendy. Zijn snelheid is een dodelijk wapen en Balde heeft laten zien dat de linksbackpositie bij Barça in ieder geval in goede handen is voor het komende decennium. We geven Balde het voordeel van de twijfel in deze battle.

Toni Kroos - Pedri 3-3
Kroos is jarenlang een steunpilaar geweest in het Santiago Bernabéu, maar dit seizoen zag de Duitser zijn rol gereduceerd worden met Fede Valverde en Eduardo Camavinga die in zijn nek hijgen. Pedri is op zijn leeftijd niet alleen de toekomst van Barcelona, hij is ook nu al onmisbaar. De Golden Boy-winnaar is een sleutelspeler en is na Robert Lewandowski de belangrijkste man op het veld voor Xavi. Ook bij de nationale ploeg van Spanje heeft hij al een basisplek weten af te dwingen. Pedri pakt het punt voor Barça in deze battle.



Aurélien Tchouaméni - Sergio Busquets 4-4
Deze spannende clash op het middenveld blijft onbeslist. Tchouaméni kwam over van AS Monaco en moet er direct staan, nadat Casemiro vertrok naar Manchester United. Tot nu toe weet hij die rol uitstekend in te vullen, maar het is nog early days. Busquets loopt daarentegen misschien wel op zijn laatste benen, maar toont wel aan dat hij als aanvoerder van onschatbare waarde is voor Xavi. De intelligentie druipt er nog altijd van af. Gelijkspel.

Luka Modric - Pablo Gavi 5-4
Modric had Gavi's vader kunnen zijn, maar laat zien dat leeftijd maar een getal is. De Kroaat speelt misschien wel zijn beste voetbal en blijft simpelweg een geniale speler om naar te kijken. Voor Ancelotti is hij fundamenteel en met zijn ervaring is hij de perfecte leermeester voor Tchouaméni, Camavinga en Valverde. Gavi is bij Barcelona een sensatie aan het worden, gekenmerkt door zijn agressie wist hij op zeventienjarige leeftijd al een basisplek te veroveren bij zowel Barcelona als bij het nationale team van Spanje. Hij wordt een héle grote. Modric trekt aan het langste eind.



Rodrygo Goes - Ousmane Dembélé 5-5
Rodrygo wordt alsmaar belangrijker voor Los Blancos. Hij is doelgericht en klinisch, maar nog niet zo flitsend als zijn Franse tegenstrever. Dembélé wint deze battle door zijn twee grote wapens: enorme snelheid en onvoorspelbaarheid. Maar het is nipt, omdat Dembélé zijn eigen acties bij vlagen zélf niet eens lijkt te begrijpen.

Karim Benzema - Robert Lewandowski 5-6
Benzema draaide in 2021 en 2022 zijn beste seizoen, wat hem waarschijnlijk de Ballon d'Or op gaat leveren. Dit jaar valt de Fransman voorlopig nog tegen en wist hij nog niet zijn beste vorm te vinden. De gemiste strafschop tegen Osasuna was tekenend. Dat terwijl Lewandowski Barça in zijn eerste seizoen direct bij de hand neemt met al negen doelpunten in La Liga. Deze battle gaat daarom de kant van de Pool op.



Vinícius Junior - Raphinha 6-6
Als laatste staan de twee Brazilianen tegenover elkaar. Vinícius wint deze battle overduidelijk. De behendige vleugelspeler is topscorer van De Koninklijke dit seizoen en is bovendien constant, iets waarvoor hij in het verleden nog fel bekritiseerd werd. Raphinha maakte nog geen grootse indruk in het shirt van Barça na zijn overstap van Leeds United. Het punt gaat naar Vinícius en daarmee is de spelersbattle gelijk geëindigd.